Login za korisnike

Ivanov (hu)

Drugi Ivanov, u režiji Tamasa Aschera, predstava koja će i zatvoriti ovogodišnji Festival svjetskog kazališta, u Zagreb stiže iz Mađarske.

***

Antun Pavlovič Čehov je Ivanova napisao sa 27 godina, kad je u kazalištu bio još potpuno nepoznat autor, a pisanjem se počeo baviti jer je studij medicine otplaćivao pišući kratke priče. Nepovjerljiv prema medicini koja mu je bila ‘pravo’ zanimanje, s obzirom da je i sam bolovao od neizlječive tuberkuloze koja će ga na kraju i stajati života, odlučio je svoj studentski hobi pretvoriti u poziv, iako je cijeli život usputno bio i liječnik, najčešće za brojne seljake u okolici imanja kojeg je kupio 1892.

Glavni lik drame je 35-godišnji Nikolaj Ivanov, vlasnik ladanja, u depresiji zbog životnih problema. Njegova žena, Ana Petrovna, Židovka koja se zbog udaje preobratila na pravoslavnu vjeru i izgubila miraz, umire od tuberkuloze. Jedino što joj može pomoći odmor je na Krimskome poluotoku, no Ivanov joj to ne može omogućiti jer duguje novac Zinaidi Savišnoj. Ivanov zapravo ne voli svoju umiruću ženu i jedini motiv za udaju bio mu je Anin veliki miraz koji je izgubila preobrativši se, a sad kad mu je supruga na samrti, zaljubio se u kći Lebdjeva i Zinaide - Sašu…

Postava Tamása Ascher, nagrađivanog mađarskog redatelja, smješta 'Ivanova' u šezdesete/sedamdesete godine prošlog stoljeća, u hladnu i depresivnu atmosferu kojoj je cilj reflektirati Ivanovljev unutarnji svijet. Redatelj namjerno pokušava izbjeći svaku oznaku ‘čehovljanskog’ te oslikati međuljudske odnose koji ga, kaže, najviše zanimaju kod Čehova. Ivanov pristupa svojoj nevolji s golemom količinom samosažaljenja, ali ga Čehov opisuje i s puno crnog humora, a Ascher upravo inzistira na toj strani, pretvarajući komad prije svega u komediju.

Zanimljivo je da je 'Ivanov' i bio naručen kao komedija, no Čehov je svoju prvu dramu ikad napisao 1887. u samo deset dana i isporučio kazalištu, a rezultatom nije bio zadovoljan. Legenda kaže da su samo dva glumca na premijeri znala svoj tekst, a autor je, nezadovoljan izvedbom, tekst dorađivao još tri godine, da bi konačno 1889. tekst zaživio u svom konačnom obliku u Sankt Petersburgu.

Tamás Ascher dobio je nagradu mađarske kazališne kritike sedam puta, četverostruki je dobitnik nagrade Nacionalnog kazališnog festivala te dobitnik najviše državne nagrade za umjetnike u Mađarskoj – Kossuth (1992.). Poznat je po režijama opernih i dramskih klasika u gotovo svim mađarskim nacionalnim kazalištima, a surađivao je i s vjerojatno internacionalno najpoznatijom mađarskom trupom – Krétakörom.

Narodno kazalište Jozefa Katone u Hrvatskoj je već gostovalo prošle godine kad je odnijelo čak četiri nagrade na Festivalu malih scena u Rijeci, a 'Ivanov's kojim se predstavljaju zagrebačkoj publici još 2004. nagrađen je na MESS-u.


Odgovori