Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Radionica Arthura Lessaca u Rijeci

Radionica Arthura Lessaca u Rijeci

Sveučilište u Rijeci i poslijediplomski specijalistički studij “Gluma, mediji, kultura” pozivaju vas u ožujku na radionicu po Lessacovoj metodi.
Share on facebook
Share on twitter

Slavni učitelj glasa i pokreta, međunarodno poznati profesor Arthur Lessac i njegova suradnica Deborah Kinghorn vodit će četverodnevnu intenzivnu radionicu uvoda u Lessacovu kinesensičnu metodu – holistični pristup radu s tijelom i glasom u glumi. Metoda promovira svjesnost i korištenje unutarnjih energija koje potiču jasnoću i muzikalnost u glasu te snagu i balans u tijelu. Metoda je primijenjiva na sve jezike i kulture jer polazi od pretpostavke da sva ljudska tijela imaju potencijal za puni, bogati glas, bilo u govoru ili pjevanju, i za zdravo tijelo koje se kreće lako i mekano, bilo to u hodu, trčanju ili plesanju.

Polaznici će naučiti:

- osjetiti glas, a ne samo čuti glas;

- ispravno držanje povezano s disanjem;

- proizvoditi glas koji regulira disanje;

- usmjeriti glas bez bola i napinjanja;

- jasnoću i razumljivost govora;

Primjena metode na rad s tekstom kod glumaca će razvijati smisao za podtekst i riješiti ih manirizama, te otkriti prirodne impulse i kreativnost.

Radionica traje od četvrtka 10. do nedjelje 13. ožujka, svaki dan od 10 do 13, te od 15 do 18 sati, u prostorijama Rektorata Sveučilišta u Rijeci, Trg braće Mažuranića 10.

Radionica se održava na engleskom jeziku.

Prijavnicu za sudjelovanje u radionici zatražite na email adresi: info@acting.uniri.hr

Rok prijave: 25. veljače 2011.

Radionici može prisustvovati 15 polaznika, starijih od 20 godina.

Svi zainteresirani bit će obaviješteni emailom 1. ožujka 2011. godine.

Participacija za sudjelovanje na radionici iznosi 500,00 kuna i pokriva troškove radionice.

***

Arthur Lessac jedan je od najcjenjenijih učitelja glasa, govora, pjevanja i pokreta na svijetu. Njegova metoda utjecala je na tri generacije glumaca, pjevača i plesača, među kojima su Martin Sheen, Beatrice Straight, George Grizzard, Faye Dunaway, Irene Daily, Carol Haney, Christopher Lloyd, Michael Douglas, Frank Langella, Michael O’Keefe, Peter Scolari, Morris Carnovsky, Linda Hunt, Nina Foch i Cathrine Malfitano. Njegove knjige The Use and Training of the Human Voice: A Bio Dynamic Approach to Vocal Life i Body Wisdom: The Use and Training of the Human Body postale su obvezno štivo bezbrojnim studentima te su ostavile snažan pečat u polju glume i performansa.

Arthur Lessac diplomirao je i magistrirao na New York University, te je profesor emeritus sveučilišta SUNY u Binghamtonu, New York. Profesor Lessac je predavao, glumio i režirao diljem svijeta (Puerto Rico, Njemačka, Jugoslavija, Meksiko, Kanada) kao i u brojnim kazalištima u SAD-u, od Broadwaya do Bard College Summer Theatre and School i Sundance Institute Playwright's Conference with Robert Redford. Doživotni je počasni član organizacija Voice and Speech Trainers Association, Association for Theatre in Higher Education, American Speech and Hearing Association te Association of Theatre Movement Educators.

Deborah Kinghorn profesionalna je glumica, redateljica i profesorica kazališne glume i govora. Diplomirala je na sveučilištu SUNY u Fredoniji, New York, a umjetnički doktorat (MFA) iz kazališne glume obranila je na sveučilištu Trinity. Članica je strukovne udruge Voice and Speech Trainer’s Association (VASTA) te ima titulu Master Teacher of Lessac Kinesensic Training. Bila je prva ravnateljica Lessac Training and Research Institute, gdje i dalje redovito predaje i vodi istraživanja tijekom Lessacove ljetne škole. Radila je kao savjetnica za govor, dijalekte i tekst na više od 150 kazališnih produkcija u raznih kazališnim kućama kao što su Alley Theatre u Houstonu, Dallas Theatre Center, Houston Shakespeare Festival i Fordham University u New Yorku. Trenutno je pročelnica Odjela za kazalište i ples Sveučilišta New Hampshire.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE