Naslovnica > VIJESTI > INFO > Svečano otvaranje 11. Riječkih ljetnih noći

Svečano otvaranje 11. Riječkih ljetnih noći

U utorak, 1. srpnja 2014. bit će svečano otvoren festival Riječke ljetne noći, a prigoda je to za koju je planirano nekoliko različitih programa.
Share on facebook
Share on twitter

U atriju HNK Ivana pl. Zajca, s početkom u 20.30 sati, bit će održano otvaranje izložbe fotografija i promocija fotomonografije autora Voljena Grbca, riječkog opernog pjevača čija se svestranost očituje i umjetničkoj fotografiji. Izložba, kao i fotomonografija, pod naslovom „San Riječkih ljetnih noći“ umjetnički je hommage Riječkim ljetnim noćima, a gosti će imati prilike podsjetiti se prošlogodišnjeg festivala kroz crno-bijeli svijet Grbčeva objektiva, koji vrlo često zalazi i u posjetiteljima nevidljiv festivalski „backstage“.

"... Pogled na izložbu nudi fascinaciju prizorima koji odmotavaju obilje dokumentarnosti o kazališnim predstavama, o probama, o događanjima na pozornici i iza pozornice, o prostoru i vremenu kada se umjetnost, kako kaže autor u predgovoru svoje knjige, razlijeva najrazličitijim prostorima grada: riječkim Starim gradom, Crkvom sv. Vida, klaustrom Trsatskog samostana, Harterom, terasom Park hotela, vrtom Vile Ružić, sušačkom lukom Porto Baroš i drugim riječkim prostorima koji su za trajanja Riječkih ljetnih noći postali pozornice na kojima se odvijaju uzbudljiva dramska i glazbena događanja..."

Izložba će se moći razgledati svakoga dana, od ponedjeljka do subote, od 20.00 do 21.00 sat.

Potom će, na Trgu 128. brigade HV-a s početkom u 21.30 sati, uslijediti već tradicionalno obraćanje intendantice HNK Ivana pl. Zajca Nade Matošević Orešković i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela publici, koji će jedanaeste Riječke ljetne noći proglasiti i službeno otvorenim, uz podizanje festivalske zastave.

Nakon toga, također na Trgu 128. brigade, slijedi ulični performans „Genesis“ u izvedbi Teatra „A“ iz Poljske. Predstava se temelji na prvih devet poglavlja Knjige Postanka, arhetipskog teksta koji je imao ključnu ulogu u razvoju europske misli, a pod utjecajem je literarne, glazbene, umjetničke i filozofske vizije istaknutih europskih umjetnika i učenjaka, no intepretacija je posve moderna i postavlja pitanje: Što je u tome suvremeno?

Svečano otvorenje pratit će, kao i prošle godine, niz događanja na gradskom Korzu i okolnim trgovima i ulicama koji će već od 20.00 sati nadalje postati svojevrsnom pozornicom i ugostiti razne izvođače. Tako ćemo imati prilike gledati cirkusko-glazbeni program na štulama „Go Throw my Leggs“, zatim „All that Jazz“ plesne grupe „Flame“, nastup Academia de Capoeira iz Rijeke, te „Energiju vatre“, nastup žonglerske skupine „Red Rays“.

Ulaz na sve programe je slobodan.

RASPORED DOGAĐANJA NA DAN OTVARANJA FESTIVALA RIJEČKE LJETNE NOĆI 2014.

Na Korzu i okolnim trgovima i ulicama:

od 20.00 do 21.00 sat
na štulama preko Korza i ulice Ante Starčevića
cirkusko glazbeni program
GO THROW MY LEGGS
Autor: Omar Ivan Ivančić

od 20.15 do 21.00 sati
ispred ulaza u Središnji odjel Gradske knjižnice Rijeka
(Ulica Matije Gupca 23)
nastup Plesne grupe „Flame”
ALL THAT JAZZ

od 20.15 do 21.15 sati
Korzo 33a
nastup žonglerske skupine „Red Rays”
ENERGIJA VATRE

od 20.30 do 21.20 sati
ispred zgrade Grada Rijeke
nastup Academie de Capoeira Rijeka

20.30 sati - Atrij HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
Otvorenje izložbe fotografija i
promocija fotomonografije
SAN RIJEČKIH LJETNIH NOĆI
autor Voljen Grbac

21.30 sati - Korzo (Trg 128. brigade HV)
svečani govori
intendantice Nade Matošević Orešković
i gradonačelnika Vojka Obersnela;
podizanje festivalske zastave
ulični performans
Theatre „A” (Poljska)
GENESIS

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE