Naslovnica > PREDSTAVE > Lamentacije Valenta Žganca

Lamentacije Valenta Žganca

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Prije no što smo imali 4 milijuna nogometnih izbornika i isto toliko ministara financija, imali smo Valenta Žganca. Iz pera Miroslava Krleže.
autorski tim funkcija
Marijan Štrlekoblikovanje svjetla
Dragutin Novaković Šarliskladatelj
Slaven Edvin Botscenograf
Dubravko Torjanacredatelj
Ivan Debeljakizbor kostima
Matko Sršenadaptacija
Miroslav Krležaautor teksta
izvođači uloge
Darko PlovanićDoktor
Zdenko BrlekValent Žganec

Roman Na rubu pameti u opusu Miroslava Krleže osuđen je na - drugo mjesto. Drugi je njegov roman nakon ‘Povratka Filipa Latinovicza’, i drugi najobimniji tekst na kajkavskom nakon Balada Petrice Kerempuha.

Lamantacije Valenta Žganca, istoimeno su poglavlje romana Na rubu pameti, u kojemu Stubičanec Valent Žganec, zvani Vudriga, utamničen zbog krivolova, ćeliju dijeli s doktorom prava, pa potaknut doktorovom budističkom lektirom, u preobilju uzničkog vremena, pripovijeda svoju životnu priču: dva puta se, bezuspješno, ženio, kao austrougarski domobran četiri je godine krstario ratištima Prvoga svjetskog rata, na vlastitoj je koži doživio poraze i rasplinuće obmana trojednih carsko-kraljevskih laži, slušao, vjerovao i razočarao se hrvatskim međuratnim politikantima.

"Se su to gospodske bedarije", dijagnoza je koju Valent postavlja svojem vremenu, a od koje je teško pobjeći i danas.  S tom mišlju, predstavu za dvoje glumaca u HNK Varaždin, a  prema adaptaciji Matka Sršena, postavlja Dubravko Torjanac.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter