Search
Close this search box.

Ljepotica iz Leenanea (vž)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jedna od najuspješnijih drama suvremenog irskog majstora crne komedije, Martina McDonagha, ona je o 40-godišnjoj usidjelici i njezinom patološkom odnosu s majkom
autorski tim funkcija
Gordana Slivkaasistent redatelja
Ksenija Krčarredatelj
Ksenija Krčarscenograf
Lara Hölbling Matkovićprevoditelj
Vesna Stilinovićkostimograf
Martin McDonaghtekst
Slaven Edvin Botoblikovanje svjetla
izvođači uloge
Gordana SlivkaMag Folan
Hana HegedušićMaureen Folan
Ivica PucarRay Dooley
Robert PlemićPato Dooley

Rođen 1970. u tipičnoj irskoj katoličkoj obitelji, Martin McDonagh je odrastao u Camberwellu, radničkom dijelu južnog Londona, no većinu je praznika provodio u Irskoj, u koju su, osim Pillowmana, smještene i sve njegove drame.

McDonagh je školu napustio u 16. godini, te s bratom Johnom Michaelom ostao živjeti u Londonu, nakon što su im se roditelji, otac građevinski radnik i majka čistačica, odlučili vratili u Irsku. Braća su sanjala o spisateljskoj karijeri, a samo je Martin BBC-ju poslao čak 22 TV i radio scenarija – no svi su bili odbijeni. Napisao je i 200 kratkih priča koje je planirao inkorporirati u igrani film pod nazivom 57 priča o seksu i nasilju, ali kako je izjavio u jednom od rijetkih intervjua, ‘samo je jedna zapravo bila o seksu: ‘Anarhofeminističke Seks Mašine u Svemiru’. Sve ostale bile su o nasilju.

Kako nije imao uspjeha s pričama, radio dramamama i televizijskim scenarijima, Martin McDonagh odlučio se okušati u – kazalištu. Ni tu stvari nisu išle glatko – tekstove su mu redovito odbijali s objašnjenjem da ih je nemoguće postaviti. No, 1996. Garry Hynes, ravnatelj teatra Druid u irskom Galwayu, ipak je shvatio potencijal mladog autora, pa je  The Beauty Queen of Leenane konačno praizvedena je u njegovu kazalištu, potom preseljena na scenu londonskog Royal Court, da bi malo zatim bila nagrađena Evening Standard nagradom za najboljeg novog autora, te Critics’ Circle nagradom. (Tekst u Hrvatskoj premijerno izveden u kazalištu ‘Mala scena’ 2001. godine.).

Beauty Queen bio je prvi je dio tzv. Connemara trilogije, u kojoj su još uslijedili A Skull in Connemara i The Lonesome West (u nas premijerno izveden u Teatru EXIT), oba praizvedena u Royal Courtu.

U centru radnje Ljepotice iz Leenanea je četrdesetogodišnja usidjelica Maureen Folan koja živi s majkom Mag. Njihov odnos je patološki, ispunjen uzajamnim maltretiranjima i majčinim manipulacijama. Maureen je preboljela nekoliko psihičkih bolesti i nikad  nije uspjela pronaći sreću u ljubavi, ali drama prati vjerojatno posljednju mogućnost koja joj se za to pruži. Pato Dooley i njegov mlađi brat Ray dolaze u grad, razočarani svojim životom u Engleskoj. Maureen i Pato razvijaju neku vrstu ljubavnog odnosa, ali Mag će se pobrinuti da to ne uspije. Odnos majke i kćeri eskalira, a na kraju sve ostaje u jednakom stanju raspadanja i bezizlaznosti.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE