Login za korisnike

Orkestar Titanik

  Direktor jedne uspješne bugarske tvornice 80-tih je godina prošlog stoljeća u organizaciji sindikata po prvi put u životu otišao u kazalište. Dva mjeseca kasnije odlučio je posve promijeniti život i napisao svoj prvi dramski tekst One stvari. Tako je počela nova karijera najizvođenijeg suvremenog bugarskog dramskog pisca, Hriste Bojčeva… Godinu dana nakon premijere svoje Read more about Orkestar Titanik[…]

***

 

Direktor jedne uspješne bugarske tvornice 80-tih je godina prošlog stoljeća u organizaciji sindikata po prvi put u životu otišao u kazalište. Dva mjeseca kasnije odlučio je posve promijeniti život i napisao svoj prvi dramski tekst One stvari. Tako je počela nova karijera najizvođenijeg suvremenog bugarskog dramskog pisca, Hriste Bojčeva...

Godinu dana nakon premijere svoje prve drame, Bojčev upisuje se upisuje na Nacionalnu akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost, a na završnoj godini već biva proglašem bugarskim dramskim piscem godine. Najpoznatiji mu je tekst Pukovnik Ptica, za koji je dobio i nagradu British Council International Playwriting, a koji je kod nas praizveden u HNK Split. Hrvatsku praizvedbu 'Orkestra Titanik' pak duguje INK u kojem ga režira gost iz BiH, Dino Mustafić.

Priča je to o četiri skitnice koje žive na napuštenoj željezničkoj stanici pod despotskom vlašću kriminalca po imenu Meto, a koji se pak predstavlja kao čuveni dirigent i intelektualac Meto von Metonyan. Očajnički žele otići i neprestano iščekuju vlak, ali vlakovi ne stižu na napuštenu stanicu.

Jednog dana vlak se ipak pojavi, a iz njega se iskrca nepoznati čovjek. Tijekom noći Meto ga ubija, a ujutro užasnute skitnice primjećuju da nosi njegovo odjelo. Iznenada, se pojavljuje i žrtva, s nožem u trbuhu, od čega se Meto onesvijesti. Vadeći nož iz trbuha, nepoznati se predstavlja kao Harry Houdini, iluzionist i zabavljač i obećava skitnicama da će ih za dnevnu dozu alkohola podučiti sjajnim trikovima i tako pobjeći s tog groznog mjesta….


Odgovori