Login za korisnike

Tvrđava (kp)

Na pitanje kako se drži jedan siromašni učitelj uoči poznate sedamnaestostoljetne bitke, odgovara Kruševačko pozorište

***

Nastala prema romanu Meše Selimovića, ‘Tvrđava’ Kruševačkog pozorišta bavi se prikazom Sarajeva iz vremena Hoćimske bitke 1621. , koju je opjevao i Gundulić u svom ‘Osmanu’.

Glavni lik ‘Tvrđave’ je Ahmet Šabo, mladi učitelj, koji se ogorčen vratio iz rata, te pokušava započeti mirnodopski život sa suprugom Tijanom, a ustajući protiv društvene nepravde, uspijeva se zamjeriti gradskim moćnicima…

Tvrđava, čije su teme ljubavi, međuljudskih odnosa, politike i ideologije, prisutne i u drugim Selimovićevim djelima, posebno u vjerojatno najpoznatijem romanu ‘Derviš i smrt’, izdana je 1970., a naslovni se motiv pojavljuje kao stvarna tvrđava (zatvor, mjesto smaknuća), ali i kao metaforički prikaz odijeljenosti i zatvorenosti pojedinca.

Selimovićev roman za scenu je adaptirao i režirao Nebojša Bradić, i inače specijaliziran za adapatacije romana od kojih je za onu Andrićeve 'Proklete avlije' nagrađen i Sterijinom nagradom. Kako kaže službena najava:

Bradić poznati Selimovićev stilski genije prevodi na njegovu apsolutnu suprotnost - pregnantni, ogoljeni, tačni sukob koji je u osnovi same književne metafore, duboko skriven u psihološkim motivima Selimovićevih junaka, koje, jasno je, pokreće večna volja za moć i želja za vlašću...


autorski tim
Zoran Erićskladatelj
Nurlullah Tuncerscenograf
Nebojša Bradićredatelj
Marija Opačićasistent kostimografa
Maja Davidovackostimograf
Meša Selimovićtekst

izvođači
Biljana NikolićTijana
Biljana Savićgost; muzičar; Karneval
Branislav Bane TrifunovićAhmet Šabo
Dejan TončićDžemal Zafranija
Marija Gašićgost; muzičar; Karneval
Milija VukovićŠehaga Sočo
Nebojša Vranić Avdaga
Nikola Rakićgost; muzičar; Karneval
Predrag Milenkovićgost; muzičar; Karneval
Sergej TrifunovićOsman Vuk
Slađana Nestorović Ristić gost; muzičar; Karneval
Toma TrifunovićMahmut Neretljak
Vuk KostićOsman Vuk

Odgovori

POVEZANE VIJESTI