Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > 15. Ex-Ponto!

15. Ex-Ponto!

15. izdanje međunarodnog kazališnog festivala u Ljubljani nudi ove godine deset naslova na temu vjere i religije. Od. 13. do 23. rujna.
Share on facebook
Share on twitter

Ex-Ponto, jedan od najistaknutijih međunarodnih kazališnih festivala u Sloveniji slavi ove godine svoj 15. rođendan.

Pokrenut 1993. godine kao inicijativa studentskog kluba B-51, koji se s vremenom transformirao u nevladinu organizaciju pod nazivom Kulturno društvo B-51, kao primarnu ideja oko uspostavljanja festivala Ex-Ponto imao je kazališno se pozabaviti, ali u isto vrijeme ozbiljno pristupiti socijalnoj i političkoj atmosferi koja je vladala na području Istočne Europe, poglavito u zemljama bivše Jugoslavije.

Organizacijski tim Ex-Ponta, na čelu s Damirom Domitrovićem Kosom i dalje teži k tom istom cilju, svake godine s drugačijim predznakom, naravno. Tako ovoga puta tematski određuje festival s pojmovima - vjera i religija: Neuzdrmana vjera u sretan život, hedonizam, državu, brak, sreću, istinu, partnera, slobodu, oprost ili uništenje drugoga je bila za čovjeka prevelik izazov - radije je odlučio vjerovati u nekoga tko će se za sve to pobrinuti umjesto njega, a upravo kroz tu prizmu ovaj Ex-Ponto želi prikazati i djela Strindberga, Rabelaisa, Krleže, Chekhova, Kertesza itd.

Na programu koji možete pratiti od 13. do 23. rujna u Ljubljani, našlo se deset predstava, većinom iz istočne Europe, a od tih deset i jedna hrvatska, odnosno prošlogodišnja Pijana noć 1918. u režiji Lenke Udovički i produkciji teatra Ulysses. Doduše, hrvatsko glumište 'ime prste' i u predstavi Medejin krik, budući je ista praizvedena na lanjskom festivalu ZadArsNova, koji joj je ujedno bio i koproducent.

Od ostalog možemo reći da prevladavaju predstave pirilično pitoresknih imena pa tako možete pogledati rumunjsko-francusku predstavu, vizualno atraktivnu i rebalaisovski, hedonistički nastrojenu Pantagruelova šurjakinja u režiji Silviu Purcaretea, čiju će pak verziju U očekivanju Godota vidjeti publika ovogodišnjeg Festivala svjetskog kazališta.

Slijedi Dugi petak, također iz Rumunjske, ovaj put u režiji Gabora Tompe, temeljen na romanu Kadiš (ime aramejske molitve) mađarskog nobelovca Irma Kertezsa.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=hdt1QCyCGTI]
Dugi petak, r: Gabor Tompa

Iz Belgije stiže pop-opera Balada o Rickyju i Ronnyju u režiji Hansa Pettera Dahla i Anne Sophie Bonneme, a iz Bugarske Mrtvački ples, dio Strindbergu posvećene trilogije Put u Damask u režiji Margarite Mladenove, koju je mogla vidjeti i publika ovogodišnjeg Festivala malih scena u Rijeci.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=xaYNqEQZlUo]
Balada o Rickyju i Ronnyju, r: Hans Petter Dahl & Anne Sophie Bonnem

Regionalni kreativni atelje Josef Nadj iz Srbije gostuje s Sho-Bo-Gen-Zo, koreografijom napravljenom po djelu Dogna Zuimonkija, učitelja sekte soto-zen budizma.  Iz Belgije dolazi Random – Plasma project 9, /naslovna/ autorski projekt Lukasa Bangertera, koji gravitira na granicama performansa i mjuzikla.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=dOLMapjep1g]
Random: Plasma project 9

Brechtov klasik Bubnjeve u noći možete pogledati u režiji makedonskog redatelja Martina Kočovskog, koji propitakuje individualnu slobodu kroz prizmu situiranosti na Balkanu i u Europi.

Tu su još i domaće, slovenske predstave Medejin krik u režiji Saše Jurcera, te Ujak Vanja i 12 buketa u režiji Barbare Novakovič

U sklopu festivala možete pogledati i međunarodnu izložbu pod nazivom What about power relations? skupine autora i Supermono 2/3 autorice Tanje Vujinović, kao i poslušati koncert Foltina iz Bitole

Za sve ostale informacije posjetite stranice Ex-ponta, a raspored slijedi :

Subota, 13. rujan
Pantagruelova šurjakinja
Režija: Silviu Purcărete
Rumunjska/Francuska

Nedjelja, 14. rujan
András Visky: Dugi petak
Režija: Gábor Tompa
Rumunjska

Ponedjeljak, 15. rujan

Anna Sophia Bonnema: Balada o Rickyju & Ronnyju - pop opera
Režija: Hans Petter Dahl & Anna Sophia Bonnema
Belgija

Srijeda, 17. rujan

August Strindberg: Mrtvački ples
Režija: Margarita Mladenova
Bugarska

Četvrtak, 18. rujan
Sašo & Mojtina Jurcer: Medejin krik
Režija: Sašo Jurcer
Slovenija / Crna Gora /Croatia

Petak, 19. rujan
SHO–BO–GEN–ZO
Režija: Jozef Nadj
Srbija

Subota, 20. rujan

Ujak Vanja i 12 buketa
Režija: Barbara Novakovič
Slovenija

Nedjelja, 21. rujan

Ivo Štivičić / Miroslav Krleža: Pijana noć 1918
Režija: Lenka Udovički
Hrvatska

Ponedjeljak, 22. rujan
Lukas Bangerter: RANDOM - PLASMA-Project 9
Režija: Lukas Bangerter
Švicarska

Ponedjeljak, 22. rujan

Koncert / Concert: Foltin, Bitola (Makedonija / Macedonija)

Utorak, 23. rujan
Bertolt Brecht: Bubnjevi u noći
Režija: Martin Kočovski
Makedonija

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE