Login za korisnike

Boks meč za titulu ministra kulture RH

“Gori sam od Biškupića, zaslužujem biti ministar”, poručio je Siniša Labrović i aktualnog ministra izazvao na boks meč za titulu…

***

Siniša Labrović (1965., Sinj) diplomirao je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prvi je put izlagao u Dubrovniku u galeriji Otok 2000. godine. Od tada je održao više samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Nedavne izložbe i performansi uključuju Gloria, Split (u organizaciji Galerije umjetnina), Matrixartproject, Carlisle, Velika Britanija, Ogledi o suvremenom društvu, Art radionica Lazareti, Dubrovnik, Welcome, Contemporary Art from Croatia, 100 degree Gallery, Reykjavik Arts Festival, Reykjavik, Island, 9th Vstopprost / Admission Free, Celje, Slovenija, Otočka karta, Klovićevi dvori, Zagreb. Dobitnik je 3. nagrade T-HTnagrada@msu.hr.

Posljednjih deset godina, Labrović izlaže ‘nešto sebe, a nešto druge i drugo’, a iz niza njegovih projekata izdvajamo  Postdiplomsko obrazovanje/Postgraduate education, dvojezični priručnik za poduzetništvo u kriminalnoj branši; Stado, reality showu a la Big Brother u kojem su nastupale – ovce. Točnije, pet ovaca, jedan ovan i janje koji su se dvanaest dana natjecali za naklonost gledatelja. Pobjedio je ovan, a cijela je priča završila i na CNN-u... Slijedili su  U se u kojem je pojeo kilu janjetine a kao ubrus koristio hrvatsku zastavu; Gloria u kojem je uz sviranje gusli u desetercima izvikivao članke iz časopisa Gloria da bi svrnuo pozornost na banalnost takve vrste štiva; pa Obiteljski dnevnik, polusatna snimka njegove šire obitelji koja gleda Dnevnik, te Perpetuum mobile u kojem pije vlastitu mokraću ne bi li pokazao kako u čovjeku kao samodostatnoj jedinici leži rješenje problema siromaštva... ili pak cjelokupni njegov nastup u emisiji Nedjeljom u 2

Najnoviji Labrovićev projekt zbit će se u sklopu Zagrebi! festivala, a sam ga je autor nazvao 'Boks mečom za titulu ministra kulture'.  Labrović je, naime, uputio službeni dopis aktualnom ministru kulture Boži Biškupiću, kojim ga izaziva na boksački meč, uvjeren da može biti gori ministar od Biškupića i siguran da zna kako brzo i efikasno uništiti suvremenu umjetnost.

'Na ovaj potez sam potaknut vlastitim ambicijama, ali i željom da se približimo suvremenim zapadnim standardima personaliziranosti i egzaktnosti, kao i da promičemo tradicionalne hrvatske sklonosti sportu i fizičkom nadmetanju’, objasnio je akciju Labrović i dodao kako je svjestan da je put do ostvarenja ambicija težak, a često povezan s mnoštvom kompromisa i zakulisnih političkih igara koje ponekad mogu trajati godinama, a sudionicima ne garantiraju uspjeh.

Na Biškupićevoj strani su godine iskustva i kilaža, ali na mojoj strani je mladost’, rekao je Labrović i dodao da ukoliko pobijedi, ima i poruku za investitore koji ulažu u kulturne projekte i bave se spomenicima kulture. ’Ako pobijedim, nastavit ću Biškupićevu praksu’.

http://www.youtube.com/watch?v=STcyeVTk1p8

Dodajmo za kraj da će se, ukoliko pobijedi, Labrović ubuduće predstavljati kao: Siniša Labrović, ministar kulture Republike Hrvatske.


Odgovori