Login za korisnike

Arka

Poljsko kazalište ‘Teatr Ósmego Dnia’ na Splitsko ljeto dolazi s velikim metalnim brodom na kojem se događa radnja prestave ‘Arka’.

***

'Arka' je predstava  poljskog ' Teatr Ósmego Dnia'  (Kazališta osmoga dana),  nastala je  u lipnju  2000. godine i od tada gostuje na raznim festivalima.  Predstava  'Arka'  inspirirana je  životom  nomada, izbjeglica i lutalica koji u svojim sjećanjima nose uspomene na dom. Simbol doma u predstavi je arka, veliki krilati brod, a zapravo pozornica na više pomičnih razina.

'Za nomadske likove  arka je zamjena za dom, mjesto oživljavanja uspomena, hram gdje se svatko moli svome Bogu ili jednostavno mjesto plesa, zabave i veselja. Arka sa sjajnim metalnim jedrima oživljena glumačkom prisutnošću  mijenja oblik uz treptava svijetla pozornice, pomiče se prema publici, šireći svoja ljubičasta krila i ostavljajući iza sebe trajnu sliku hodoćasnika na put u obećanu zemlju' stoji u službenoj najavi koju je napisala Ewa Wójciak, redateljica i izvođačica u predstavi.

Predstava se sastoji od nekoliko različitih prizora: prvi od njih je vesela seoska svadba s mnogo pića koja  se nastavlja svadbenim plesom, a završava eksplozijom i dolaskom paklenog broda i vatrom koja uzrokuje požar.

'Teatr Ósmego Dnia'  je  nastao kao studentsko kazališe 1964. u poljskom gradu Poznanju, pod vodstvom Lecha Raczaka i poetikom 'siromašnog kazališta' Jerzyja Grotowskoga. Ime je dobilo prema pjesmi poljskog pjesnika Galczynskiog u kojoj piše da je Bog stvorio kazalište osmi dan. Na početku svoga rada bavili su se neverbalnim, fizičkim kazalištem. Kazalište 1979. postaje profesionalno, no zbog  kritičkog djelovanja naspram državnog sustava u Poljskoj, 1985. biva zabranjeno i raspušteno, dok većina glumaca odlazi iz Poljske. S radom nastavljaju 1989., a neke od predstava koje su od tada napravili su 'Ako na određen dan, u sretnome gradu' (1986), 'Susret' (1989),'Reqiem' (1992) 'Ničija zemlja' (1993).


  • ARKA knjižara (novo izdanje(obnova) knjige Grotowski,Ka siromašnom teatru),naše gener.su to čitale.

  • CRTICA ŠALJIVA ARKA??_juče mi je nešto palo na pamet (prolazeci pored Studentskog .centra,a to je– da možda OPET idem na prijamni,Vani se gluma upisuje i sa 50 godina( -iznajmim stud dom pa opet -ispočetka-sa spoznajam i saznanjima nakon prvog stdija nakon diplome bi se valjda ponijela Racionalnije,bila bi spremnija za SCILE and Haribde-ovog zvanja klopke zamke no i Vlastite greške ošibke..etc Jedan kolega (odličan glumac svestran je jednom rekao -ŠTO sve znao nisam u početku(mimo studija)???

  • CRTICE u neredu_Već poodavno je u Jutarnjem listu izašao tekst novinarke gđe N Mirkovic(o imovinskom statusu nekih starijih glumaca,glumica (gdje je spomenula i naslov meni iznimno dragog filma Bulevar Sumraka Njnj,sa G Svanson)-na taj TEKST je reagirala pismeno ispod članka Maja H Ožegović -umirovljenik ali i DUGOGODIŠNJA prof na FILOZOFSKOM FAKSUodsjek upravo TEATROLOGIJA-konačno TO JE POZNATO(što je jako pohvalno)

  • U jednom tjedniku je Vaki Stoisavlevic ..napisao,da mi prijeti deložacija(deložacija mi .se je u međuvremenu dogodila!!!!)ne zbog neplać računa.. NE !!NEGO zbog ONOG što se zove povrat imovine-u pitanju stanova!!!!!!-prostor koji sam dobila od Općine Medvešćak (1988),dakle imala stanarsko pravo)je nakon promjena vraćen,vlasnicima ,nisam, zašt .stanar -sudila sam se ( sama nisam reagirala na neke stvari na vrijeme!!!!, što zbog bolesti što zbog povremenog izbivanja sa adrese zbog posla)Vlasnici su pravno dobili spor ,ja sam lošeg zdravstvenog stanja!! i teško se sa ovim god. mogu s tim nositi!!! )iznajmila sam prostor kod znanaca dakle kao -podstanar!!!!- da mogu funkcionirati.i ići na pretrge i preglede.(srca i štitnjače i ostalog) a i glumiti ponešto.u međuvremenu sam se obratila i gradskim uredima.zaduž.. za pitanje stanova..u ovak.slučajevima j matkovic.

  • knjiznica u prolazu nova Monografija Petar Selem (uredili Jagoda Martincevic T Maroevic Boris B. Hrovat, Jelena Luzina)

  • knjiznica sjajna knjiga!!! Katje Matković-Mikuličić (Turopoljski hrast,sa fotosima i tekstovima)izlozba bila u knjz M. J. Zagorka-(j..matkovic)

  • arka (procitah )da u Sarajevu- Class vodi Redatelj Lech Majewski-ciji film Put do Kalvarije je rađen po motivima Brojgelove slike…..

  • knjiznica LJUDSKA PRAVA ČOVJEKOVO DOSTOJANSTVO _U TOKU JE FILM FESTIVAL HUMAN RIGHTS–u kinu EUROPA,KNJIGE PRAVNI FAKULTET:::j matkovic:

  • LJUDSKA PRAVA ČOVJEKOVO DOSTOJANSTVO PRAVNI FAKULTET (UMJETNOST JE KATEGORIJA KOJA SE MORA ODVIJATI U PRAVNIM OKVIRIMA)

Odgovori