Login za korisnike

Solo za tri vizije – Petera Handkea, Samuela Becketta & Virginie Woolf

Troje velikih literarnih autora susrest će se na Tjednu suvremenog plesa u solu Miloša Sofrenovića

***

Miloš Sofrenović diplomirao je na londonskom Laban Centru in London.Dodatno se usavršavao na stipendijama organizacija kao što su: DanceWeb program (Austria), Dance Omi Residency program (SAD), DanzInc Residency Program (Singapur).  Plesao je za Odyssey Dance Theatre (Singapur), Tanz Theatre Wien (Austrija), Coartris (Njemačka), Pina Bausch Tanztheater Wuppertal (Njemačka) i Netherlands Dance Theatre II, ali i koreografirao za Johna Gallianoa i Dior. Njegove koreografije izvođene su u londonskom Cochrane Theatreu, u Bonnie Bird Theatre, na Solistice Festivalu i Edinburgh Fringe Festivalu. Povezivanje književnosti pokreta, njegova je trajna umjetnička opsesija.

***

Projekt Solo za tri vizije istražuje i izražava koncept “poetskog tijela” koje je sakriveno u svakome od nas. Naš unutrašnji svijet u dijalogu sa našim kretanjima u domeni vanjskog svijeta, formira cjelinu koju možemo doživjeti i kao formu pokreta, ili na još višem nivou, kao formu metafizike. Kroz moje unutrašnje dijaloge tijelo prestaje biti zatočenik svijeta logike, ali, istovremeno, time ne gubi vlastiti smisao – naprotiv. Da se poslužim riječima dvojice autora koji su, između inih, poslužili kao inspiracija za nastanak ovog djela:

“Često je manje važno revolucionarno mijenjati stvari, mnogo je važnije osvjestiti ih.”
Peter Handke, Kaspar i druge drame

“U ultimativnoj dubini svakog čoveka, u njegovoj srži – ne postoji mir, nego kretanje – ontološki dinamizam. Ovo kretanje je potpuno unutrašnji proces. Ono nije uvjetovano vanjskim povijesnim razvitkom. Ovo kretanje se razvija unutar same vječnosti. Otkriće iracionalnosti života ne umanjuje um pod svaku cijenu; naprotiv, otkrivanje te iracionalnosti pomaže oštrini uma.”

Nikolaj Berdjajev, Tragedija i svakodnevnica

autorski tim
Chris Clowsuradnik za video
Cosimo Nandosuradnik za zvuk
Jan Visockysuradnik za zvuk
Miloš Sofrenovićautor

izvođači
Miloš Sofrenović

Odgovori