Naslovnica > PREDSTAVE > To Whom It May Concern? (Koga god da se tiče, nije namijenjeno njemu)

To Whom It May Concern? (Koga god da se tiče, nije namijenjeno njemu)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Rosana Hribar i Gregor Luštek u produkciji međunarodnog projekta Beyond Front@, svojom novom predstavom ispituju paradoks - koncepta.
autorski tim funkcija
Rosana Hribarkoreograf
Andreja Kopačdramaturg
Gregor Luštekkoreograf
Bojan Gagićoblikovatelj svjetla

Koga danas bilo što zanima? Kome koristi umjetnost? Što učiniti s njom? Plesači i koreografi, Rosana Hribar i Gregor Luštek, u svom se ‘pokretnom istraživanju’,  To whom it may concern bave temeljnim pitanjima prikazivanja, razumjevanja i promišljanja umjetnosti danas. U njihovom je fokusu temeljni paradoks suvremene pozicije ‘prihvaćanja’ umjetničkih sadržaja i ’slanja’ individualnih formi, posebno krhkih kad je riječ o ‘fluidnoj’ umjetničkoj disciplini poput suvremenog plesa.

Kako sami kažu:

u srži potonjeg oblikuje se ambivalentnost procesa opažanja, koji, da bi bio lako razmljiv, treba koncept, i to takav koji će ga prestići na nivou ne-konceptualnog. Za prestizanje (zatvorenost koncepta u vlastitu poziciju izražavanja) nužno je ’samoubistvo koncepta’, a isto je moguće samo na polju tjelesnog. Tijelo koncept zgrabi za vrat, prožvače ga i na kraju ispljune, zato da bi moglo i samo govoriti. Pri tom se ne radi niti o ‘nadomjestku’ niti o ‘preživljavanju’, već o radikalno novom početku, koji jedino sam može ostvariti uvjete za vlastito bivanje i djelovanje. Umjetnik/plesač mora ‘ubojstvo koncepta’ izvesti potpuno sam, te zbog ‘čistoće’ vlastite poetike iz kade (zajedno s prljavom vodom) izbaciti i novorođenče.

Riječ je o pričama tijela koje traže zajednički nazivnik. Njihovom stalnom traženju, stapanju sa samima sobom, i samo-propitivanju, uvjek s razlogom. Na drugoj strani je netko tko gleda. Tko prati ili ne prati, tko razumije ili ne razumije, ali uvijek nešto uzme. Uzme uvijek točno ono, što razumije i čemu ionako slijedi. To nisi nužno ti, nego je to uvijek tvoj pokret, koji govori, koji kreira i koji puni prazninu, u onom drugom. Stvara potnecijalnu energiju kojom se gledatelj hrani, ali to ne priznaje i kad prepoznaje. Čemu onda tvoja priča, nego zato, da ju jednostavno –isplešeš- odnoso to učiš neovisno o tome koga ili čega se tiče.

Rosana Hribar & Gregor Luštek

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE