Naslovnica > PREDSTAVE > Edip u Korintu

Edip u Korintu

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Slovenski Edip, u režiji hrvatskog redatelja, dok se priča događa - a gdje drugdje nego u Grčkoj. Balkanskije od toga ne može biti.
autorski tim funkcija
Ivan Kožarićscenograf
Iztok Vadnjalasistent scenografa
Ana Kržišnikasistent dramaturgije
Metka Damjanlektor
Ivo Svetinatekst
Robert Waltlasistent redatelja
Tanja Zgonckoreograf
Diana Koloinidramaturg
Ana Savić Gecankostimograf
Mitja Vrhovnik Smrekarskladatelj

Kulturnoj razmjeni između Hrvatske i Slovenije već se odavno pridružio Ivica Buljan, pa nam tako Edip u Zagreb, na Queer Festival dolazi iz Ljubljane, točnije iz Drame Slovenskog narodnog gledališča.

Ova verzija, tj. Edip u Korintu slovenskog pjesnika i dramatičara bavi se onim dijelom Edipove povijesti čije detalje nismo saznali iz pera grčkih tragičara – radi se o mladosti koju je kasniji tebanski kralj proveo na dvoru u Korintu gdje su ga Polibus i Meropa pripremali da postane njihov nasljednik, skrivajući od njega činjenicu da ga je na dvor donio pastir s Kitarona. Međutim, kroz burne proročanske snove o gradu koji ne prepoznaje, Edip shvaća da mu je namijenjena drukčiji životni put. On sumnja u svoje porijeklo, ali odgovore u Korintu ne nalazi, pa ih traži kod Pitije u Delfima. Ona mu, kako to već s Pitijom ide, odgovara u višeznačnim, zbunjujućim rečenicama. Na povratku upoznaje izbjeglicu iz Tebe u čijim pričama prepoznaje grad iz snova i odlučuje se uhvatiti u koštac s vlastitom sudbinom.

Praksa preuzimanja motiva, koketiranja i kohabitiranja s najpoznatjim djelima svjetske književne i kazališne povijesti već je dobro poznata, pa ne čudi što je priča o Edipu pronašla svoje mjesto u opusu jednog modernog dramatičara. Pogotovo kad uzmemo u obzir da Edip već stotinjak godina, zahvaljujući psihoanalizi, nije samo ime s kazališnih dasaka. U ovoj izvedbi, možda će manje pažnje biti posvećeno slavnom incestuoznom trokutu Edip-Laj-Jokasta, odnosno sin-otac-majka, ali to ne znači da predstava ne zadire u područje ljudskih strasti i nagona. Freud, koji je dotičnom trokutu, ali također i nagonima posvetio jedan priličan dio karijere, bi vjerojatno bio zadovoljan.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE