Naslovnica > PREDSTAVE > Kritika – djelo u nastajanju

Kritika – djelo u nastajanju

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako joj i ime kaže, 'Kritika' je djelo u nastajanju, a kojim autorica, Katarina Đurđević propituje odnos statičnog i dinamičnog, ali i sam proces recepcije suvremenog plesa.
autorski tim funkcija
Katarina Đurđevićautor
Katarina Đurđevićkoreograf
Adrijana Barbarić Pevekkoreograf
Robert Nappholzmontaža zvuka

Kritika - djelo u nastajanju plesni je performans koji spaja dva medija -  fotografiju i pokret, trenutak koji je trajno zabilježen i živu materiju koja se sa svakom novom izvedbom mijenja i dobiva neku novu dimenziju.

Plesačica istražuje trenutak zabilježen na fotografiji, radni proces kroz koji je taj trajno zabilježeni trenutak nastao, mogućnost ponavljanja istog kao i tjelesnu ekspresiju koja proizlazi iz fotografija. Intrepretira konfuznost i samopropitivanje umjetnika pri stvaranju djela kao i euforičan osjećaj neizvjesnosti s fiziološkom reakcijom želučane nervoze na dan premijere.

Performans ne završava na sceni već tek u trenutku objave kritika u medijima čime kritičari/ke, autori kritičkih osvrta, postaju konstitutivni dio predstave, njegovi autori i plesači/ce. Tek čitanjem pisanih kritičkih ekspresija plesnog izražaja, performans prestaje biti djelo u nastajanju, a predstava se završava.

 

***

Katarina Đurđević koreografkinja je, plesačica suvremenog plesa i plesna pedagoginja. Završila je Školu suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu (1991.), u kojoj je danas nastavnica. Suosnivačica je i predsjednica Udruge profesionalnih umjetnika “PULS“.

Koreografkinja je i autorica cjelovečernjih plesnih predstava: Ograničen pokret (2001.), Sluh oka (2002.), Šuma Striborova (2003.), THC Pozitiv (2004.), Gdje mi je nestao pupak? (2005.), Mekoslon (2006.), 093/90-60-90 (2008.godine, predstava osvaja nagradu publike na Platformi mladih koreogarafa), Autoportreti (2008.), 0 IX III/XC-LX-XC (2009.), Excuse me, do you know where Marija Jurić Zagorka street is? (2009.).

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE