Login za korisnike

Macbeth

Škotski krvnik u gruzijskoj inačici. Što god radili, nipošto ne čitajte tekst naglas.

***

Naslovni lik najkraće i najkrvavije Shakespeareove tragedije je general u vojsci škotskog kralja Duncana. Vraćajući se iz okršaja s udruženim Norvežanima i Ircima, u šumi nailazi na vještice koje mu proriču skoru titulu kralja Škotske. Ne gubeći vrijeme, Macbeth u suradnji sa svojom Lady ubija kralja, a u ostatku drame izmjenjuju se krvoprolića, mjesečarenje i stravična ukazanja. Nakon što je pobio više ljudi nego Schwarzenegger u Komandosu, Macbetha stiže neumitan tragičan kraj.  Osim što je zaživio u dramskim i opernim izvedbama, te dao ime Faulknerovu romanu, Macbeth je sastavnica jednog od najpoznatijih praznovjerja kazališnog svijeta. Ako izgovorite ime drame naglas dogodit će vam se ovo.

Mladom gruzijskom redatelju Davidu Doiashviliju predviđaju zvjezdanu svjetsku karijeru, a on ju se ne boji ugoziti ovom prokletom predstavom. Najavljuju je riječima: "Spektakularna scenska inscenacija Shakespeareove tragedije suvremenim sredstvima i dinamičnom režijom nameće se kao novo čitanje poznatoga klasika. Vještičje kolo ovdje je makabrični, ali i kabaretski okvir tragedije koju dobro poznajemo. Ili smo tako mislili do ove produkcije." Spektakularna scenska inscenacija, koju izvodi anasambl gruzijske nacionalne kuće što nosi ime legendarnog glumca Vasila Abashidzea, obećava i vatromet, akrobacije i video-projekcije.

Mladi Doiashvili kazališnu je režiju završio u Tbilisiju, okušao se u klasicima poput  Triju sestara u domovini, u Rusiji je oživjela njegova Lucia di Lammermoor, a u Royal National Theatreu u Londonu režirao je San ivanjske noći.

autorski tim
William Shakespeareautor teksta
David Doiashvili redatelj


Odgovori

POVEZANE VIJESTI