Naslovnica > PREDSTAVE > Ekvinocijo

Ekvinocijo

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Drama Ekvinocijo prikazana je prvi put u Kr. Hrvatskom kazalištu u Zagrebu, 30. listopada godine 1895.
autorski tim funkcija
Ingrid Begovićkostimograf
Vatroslav Mlinaroblikovatelj zvuka
Ivo Vojnovićautor teksta
Ante Vlahinićasistent redatelja
Luka Kunčevićskladatelj
Marin Gozzescenograf
Joško Juvančićredatelj
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Ante PerišinToni, djetić u Ledinića
Ante VlahinićMrnari i radnici na škaru
Branimir Vidić FlikaPavo, barkarijol
Doris Šarić - KukuljicaJele, Ivova majka
Edi JertecMrnari i radnici na škaru
Frane PerišinNiko Marinović
Hrvoje SebastijanMrnari i radnici na škaru
Ivica BarišićGrobar
Ivo MrčelaStari mrnar
Izmira BrautovićKata, Pavova žena
Jasna ŽitnikSiromašica
Krunoslav ŠarićFrano Dražić
Marijeta RadićŽenice
Niko KovačParok
Nikša ButijerMrnari, radnici na škaru
Nikša KušeljIvo Ledinić
Olga PakalovićAnica, Franova kći
Perica MartinovićLucija
Predrag Vušović - PređoVlaho slijepi
Robert Bošković ŽarakMrnari i radnici na škaru
Romana OstojićŽenice
Srđana ŠimunovićMarija od poste

Sastoji se od četiri prikaze (čina), a u središtu joj je pažnje život ljudi "maloga pristaništa dubrovačkoga primorja". Ive Ledinić je meštar - brodograditelj, kojega je podizala udovica Jele. Jele je siromašna, a svojim je životom zaslužila poštovanje svojih sugrađana i nadimak "Sveta".

Sin joj je odan, i zbog majke ne želi prihvatiti dobro plaćenu ponudu za odlazak u inozemstvo. Ive je zaljubljen u Anicu, kćerku bogatoga kapetana Frane Dražića, koju otac želi udati za bogataša Nika Marinovića. Niko je došao iz Amerike, gdje se obogatio na muci i smrti dubrovačkih mladića koji su ostavili živote na njegovim brodovima i rudnicima, a sada želi oženiti mladu djevojku u starom kraju. Niku traži Ivina majka Jele, koja ga podsjeća na njihovu ljubav prije no što je otišao u Ameriku, a iz koje se rodio Ive. Porijeklo svoga sina Jele je krila sve godine, predstavljajući se udovicom, a sada je od Nike zatražila da je oženi zbog njihovoga sina. Niko je grubo odbija, a Jele mu, gubeći iluzije, kaže da joj više ne staje na put.

Ive, nesretan zbog Anice, želi se osvetiti Marinoviću, a prigoda za to pruža mu se kada, tijekom ekvinocijalne oluje, Niko dolazi tražiti njegovu pomoć da spasi svoj brod u luci. Uplašena zbog jarosti svoga sina, Jele mu priznaje da mu je Niko otac, a Ive, zgrožen, napušta majku i odlazi. Jele se moli za sve mornare u oluji i za svojega sina, a Ive joj se vraća i pada u zagrljaj.

U idućoj prikazi, Ive se odlučuje otići u Ameriku i to Nikinim brodom, te traži kartu i za majku. Uz pomoć "postijerice" Mare i Jele, Anica odlučuje poći prerušena s Ivom u Ameriku. Nakon što je brod otplovio, Jele to pred crkvom otkriva Niki, koji prijeti da će joj sina zbog otmice djevojke vratiti u lancima. Užasnuta, Jele pomračene svijesti, ubija Niku. Prema tradiciji, u taj dan - dan Božijeg suda - sudi okupljeni narod, kojemu Jela otkriva svu svoju muku - porijeklo svojega sina, Nikino ponašanje, i njegove prijetnje. Sud je oslobađa krivice, ali na pitanje svećenika može li "tijem rukama što su zaklale Nika...  zagrlit mu sina" Jele odgovara niječno. Svjesna da više neće vidjeti svojega sina, Jele na hridini vidjevši brod koji je sretno otplovio, pada mrtva.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter