Login za korisnike

Castor & Pollux

Mit o božanskim blizancima Kastoru i Poluksu koji su nakon smrti pretvoreni u zviježđe prikazan je kroz ples u zraku.

***

François Chaignaud i Cecilia Bangolea su francusko-argentinski plesni par koji surađuje od 2005., a prošle godine su oduševili publiku Queer Zagreba izvedbom predstave Pâquerette (Tratinčica) koja se kroz ples bavi temom penetracije kao oblikom onemogućenog kretanja.

Ove godine dolaze s novom predstavom koja polazi od grčkog i rimskog mita o Kastoru i Poluksu, zvanima Dioskuri (ili Gemini), božanski blizanci. Kako mit kaže, Kastor i Poluks su blizanci koji su imali istu majku, ali različite očeve. Poluksov otac bio je bog Zeus od kojeg je naslijedio besmrtnost, dok je Kastorov otac običan smrtnik Tindar. Nakon Kastorove smrti, Poluks je bio neutješan što ga je smrt razdvojila od blizanca te je zamolio Zeusa da im obojici daruje besmrtnost. Zeus ih je pretvorio u sazviježđe koje i danas nazivamo 'Blizanci' i koje je dio zodijaka. Upravo od tog položaja zviježđa polaze koreografi Chaignaud i Bangolea te se njihova predstava odvija u 'galaktičkim sferama' ili preciznije, u zraku. Njihova zračna koreografija ocrtava astralne položaje Kastora i Poluksa te se spaja s ritualnim plesom, a oni, kako sami kažu, pokušavaju kreirati 'astralnu koreografiju'. Istovremeno, nastavljaju istraživanje iz svojih prijašnjih radova i dovode tijelo u stanje grča i sputanosti.

Francois Chaignaud je plesač i koreograf koji je 2002. završio konzervatorij u Parizu ( Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse) i od tada je radio kao plesač na brojnim projektima s koreografima; Boris Chamartz, Emmanuelle Huynh, Gilles Jobin, Tiago Guedes, Alain Buffard...

Cecilia Bengolea
studirala je ples u Buenos Aires,  no 2001. seli u Europu i počinje profesionalni rad kao plesačica i koreografkinja. Sa Françoisom Chaignaudom radila je na brojnim projektima; Pâquerette, Sylphides, Castor & Pollux, Free dance of François Malkovsky.

autorski tim
Jean-Michel Olivaresskladatelj
Eric Wurtzoblikovatelj svjetla
François Chaignaudautor
Cecilia Bangoleaautor

izvođači
Cecilia Bangolea
François Chaignaud

Odgovori

POVEZANE VIJESTI