Naslovnica > PREDSTAVE > Bitange i princeze

Bitange i princeze

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Prvi domaći sitcom - preseljen u kazalište.
autorski tim funkcija
Hladno pivoskladatelj
Dubravko Robićskladatelj
Microfilmvideo
Antonio Gabelićsuradnik na tekstu
Goran Kulenovićtekst
Goran Kulenovićredatelj
Larisa ( Lipovac ) Navojeckoreograf
Marta Crnobrnjascenograf
Sanja Šelerkostimograf
Olivije Marečićoblikovanje svjetla
izvođači uloge
Dražen ČučekKonobar
Duško ČurlićGlas spikera
Hrvoje KečkešKazimir Hrastek
Kostadinka VelkovskaSutkinja
Linda BegonjaLucija Toć
Mario MirkovićTužitelj
Mila ElegovićIrena Grobnik
Nataša DangubićLucija Toć
René BitorajacRobert Kumerle
Tarik FilipovićTeodor Friščić
Željko VelaGlas reportera

Bitange i princeze prvi su domaći TV serijal iz popularnog žanra situacijske komedije ili skraćeno sitcoma, a premijerno su emitirane na HTV-u 15. travnja 2005. Serijal čije temeljne pretpostavke neodoljivo podsjećaju na popularne 'Prijatelje', autorska ekipa na čelu s redateljem i scenaristom Goranom Kulenovićem, izgurala je 4 sezone serijala koji je na domaću TV produkcijsku scenu donio svu silu novina, nažalost, najviše marketinške prirode. Od gostovanja celebritija u cameo ulogama, preko citiranja fenomena popularne kulture, pa do najbrutalnijeg mogućeg 'product placement' marketinga, koji je potom do apsurda doveo jedan drugi TV serijal – Bibin svijet.

Kulenović tvrdi da je izvorna ideja bila da se Bitange i princeze snimaju u studiju s publikom, kako se to već u svijetu radi, ali troškovnik serijala to nije dozvoljavao. No, kad je nakon tri sezone emitiranja na nacionalnoj televiziji, serijal stekao izvjesni rating, Kulenović & co. u skladu sa svojom probitačnom marketinškom strategijom dosjetili su se kako imati i publiku i ne poskupljivati snimanje. Jednostavno su cijelu priču preselili u – kazalište. Za cijeli je projekt još sretnija okolnost bila činjenica da su dvije najveće zvijezde 'Bitangi i princeza' u angažmanu kazališta Kerempuh, gdje se predstava i smjestila.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=vV4GZVkp5GU]

Tako je nastala predstava Bitange i princeze koju je po vlastitoj kompilaciji materijala iz serije uz neke ustupke novom mediju, napisao i režirao sam Kulenović. Originalna televizijska glumačka postava donekle je nadopunjena, a pridodane su joj, iz čisto operativnih razloga, i alternacije za pojedine role.

Cimeri i susjedi Kazimir Hrastek (Hrvoje Kečkeš), Irena Grobnik (Mila Elegović), Teodor Friščić
(Tarik Filipović), Lucija Toć (Nataša Dangubić/Linda Begonja), Robert Kumerle (Rene Bitorajac), te konobar iz njihova omiljenog kafića (Dražen Čuček), u trenutku prosvjetljenja shvate da je u današnjoj Hrvatskoj najjednostavniji način za zaradu - snimanje "sapunice". U svrhu realizacije vlastite ne libe se plagirati i Krležu, a jedino što stoji između njih i slave su - oni sami. Što će im se sve dogoditi besmisleno je prepričavati, recimo tek da će na kraju uhvaćeni u zamku TV-porote, svi zajedno (osuđeni odlukom gledateljstva) morati otpjevati (i otplesati!) skladbu iz kultnog mjuzikla Jalta, Jalta, Alfija Kabilja!

Ukratko: za ljubitelje lakog štiva i postojeće, televizijom regrutirane fanove.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter