Naslovnica > PREDSTAVE > Amado mio

Amado mio

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Pogledajte predstavu u izvedbi SMG iz Ljubljanje o ljubavnom odnosu P.P. Passolinija i njegovog ljubavnika za vrijeme II. svjetskog rata nastalu prema romanu 'Amado mio'.
autorski tim funkcija
Barbara Stupicakostimograf
Barbara Hribarproducent
Ema Kuglerscenograf
Mitija Vrhovnik Smrekarskladatelj
Matjaž Brišaroblikovatelj svjetla
Ivan Peterneljredatelj
Pier Paolo Pasoliniautor teksta
Milan Štefeprevoditelj
izvođači uloge
Blaž Šef
Ivan Peternelj

'Slovensko mladinsko gledališče' iz Ljubljane na ovogodišnjem Queeru gostuje s predstavom 'Amado mio' nastaloj prema dramatizaciji istoimenog romana Piera Paula Passoinija. Roman je objavljen tek 1982., točno dvadeset godina nakon što je napisan, dakle sedam godina nakon Passolinijevog ubojstva 1975. čije se okolnosti nisu razjasnile do danas. Roman je nastao prema njegovim dnevničkim zapisima u kojima opisuje sjećanja na svoje djetinjstvo provedeno u Sloveniji, te početak II. svjetskog rata  i njegov prvi odnos s ljubavnikom,  u kojem je strah od smrti  pomiješan s banalnim i opscenim, što je ujedno i glavna narativna linija predstave.

Pier Paulo Passolini, rođen u Bologni  05. 03. 1922, talijanski je pisac, pjesnik, novinar, filmski redatelj, filozof, deklarirani homoseksualac i politička ličnost. Diplomirao je književnost 1939. na Sveučilištu u Bologni.
U komunističku partiju Italije učlanio se 1947., no ubrzo je izbačen zbog optužbi za zavođenje maloljetnika te opsceno ponašanje u javnosti. Prvi film koji je režirao je 'Mamma Roma' (1962.)... Brutalno je ubijen na rimskoj ulici  02. 11. 1975. i nekoliko puta pregažen svojim vlastitim autom. Uhićeni ubojica Pino Pelosi priznao je ubojstvo, no 2005. je povukao to prizanje.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter