Login za korisnike

Baletna škola Leonida Jacobsona

Na 54. Splitskome ljetu gostuje Baletna škola Leonida Jacobsona iz St. Petersburga s dva kratka baleta.

***

To je baletna škola za djecu i mlade između 9 i 19 godina, koja je već gostovala na 52. Splitskom ljetu s Tri praščića i Gala koncertom. Više informacija o izvedbi nema na službenim stranicama Spliskoga ljeta. No, podsjetimo se tko je zapravo bio osnivatelj te baletne škole.

Leonid Jacobson (1904 - 1975) bio je ruski koreograf čije je djelo zbog cenzure u Rusiji do danas ostalo zapravo nepoznato na Zapadu, tek pred kraj svoga života prepoznat kao važan dio ruske umjetničke povijesti i rehabilitiran. Napravio je 130 koregrafskih radova među kojima su Koreografske minijature i 6 dugačhih cijelovečernjih baleta. Rusi su ga smatrali opasnim i zamjerali mu što nije u tradicionalan i ne stvara u maniri socijalističkog realizma. L. Jacobson dvije godine nije smio napustiti Sankt Petersburg, dvadest godina čekao je dozvolu za osnivanje svoje plesne skupine, šest godina mu nije bilo dozvoljeno da se bavi svojim koreografskim radom, njegovo ime se nije smjelo pojavljivati u novinama, baleti su mu cezurirani i zabranjivani.

Jacobsonovom koreografijom 'Vestris' za solo plesača poznati Mihkail Barišnjikov pobjedio je na međunarodnom natjecanju u Moskvi 1969.godine, a Barišnjikov je i sam je radio s tim koreografom.

Tek 1975.godine tadašnji ruski ministar kulutre ga je posjetio i ponudio mu odlazak njegove skupine na turneju u inozmestvo, koja nikada nije bila ostvarena jer je Jacobson obolio od raka trbuha i ubrzo umro. Njegova udovica Irina Pezsner Jacobson, inače bivša balerina Kirovog baleta i sin su 1982. emigrirali u San Francisco i nastavili upoznavati svijet s radom i uspomenom na Leondia Jacobsona. U Rusiji je na datum kada je trebao biti Jacobsonov 85 rođendan, dakle 15.01.1989 izvedena njegova koreografija u najvećem kazalištu u St. Petrsburgu pred brojnom publikom.Odgovori