Ništa

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ne dajte se zavarati naslovom. Nova predstava Irme Omerzo sve je samo ne ništa, osim možda kad je budget u pitanju, stoga ne propustite premijeru, jer tko zna hoće li biti reprize.
autorski tim funkcija
Zdenko Trandleroblikovatelj svjetla
Irma Omerzoautor
Irma Omerzokoreograf
Lara Badurinascenograf

Iako su predstavnici domaće suvremene plesne scene redovito glasni kad je u  pitanju stanje profesije, odnos 'struktura' prema istoj, te naravno, njezino financiranje, gotovo nitko od njih o tim istim temama ne progovara u vlastitim predstavama. Rijedak je primjer Irma Omerzo, kojoj je, čini se baš ta tematska linija postala glavnom preokupacijom. Prvo je prije dvije godine na Natječaju za javne potrebe u kulturi Grada Zagreba za jedan od projekta  zatražila potporu od 1000 kuna, da bi potom u prosincu 2009. godine kreirala 'Sve po 10 kuna. U najavi predstave zapisala je doslovno ovo:

Isprovocirana financijskim stanjem u kojem se nalazi moja profesija odlučujem se na plesnu produkciju ispod svakog budžetarnog nivoa. O kojim se ciframa radi možete naslutiti iz samog naslova projekta.

Ovaj projekt je posvećen svima onima koji posjeduju neka znanja koja nikome ne trebaju.

Svojim novim projektom, još znakovitijeg naslova - Ništa - Irma Omerzo u istraživanju iste teme ide još dalje, stoga službenoj najavi same autorice nije potrebno ništa dodati niti oduzeti:

"Mirno stajati teže je nego kretati se.", zapisao je Moshe Feldenkrais. I doista, baveći se trenucima u kojima se naizgled ne događa ništa, osjećala sam se kao kada sam prvi put zavirila kroz mikroskop i otkrila da toliko toga postoji, a čini se nevidljivim.

Ništa nije ništa, pogotovo kada traženje "ničega" postane zadatak za izvođače na sceni. U ovom projektu "ništa" je kvaliteta stanja tijela plesača iz kojega u svakom trenutku može nastati pokret, a kvalitetan i potentan je onaj pokret iz kojega se uvijek može vratiti u "nultu kvalitetu", dotičući punoću, gustoću i napetost naizgled banalnog, ispražnjenog "ničega".

"Ništa" je tek 62,5% ove plesne predstave, dok ostatak od 37,5% ne postoji, jer za toliko je ove godine MARMOT-u umanjen budžet. Stoga posebno zahvaljujem svim suradnicima koji su pristali na rad, unatoč neadekvatnim financijskim uvjetima!

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter