Ništa

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ne dajte se zavarati naslovom. Nova predstava Irme Omerzo sve je samo ne ništa, osim možda kad je budget u pitanju, stoga ne propustite premijeru, jer tko zna hoće li biti reprize.

Iako su predstavnici domaće suvremene plesne scene redovito glasni kad je u  pitanju stanje profesije, odnos 'struktura' prema istoj, te naravno, njezino financiranje, gotovo nitko od njih o tim istim temama ne progovara u vlastitim predstavama. Rijedak je primjer Irma Omerzo, kojoj je, čini se baš ta tematska linija postala glavnom preokupacijom. Prvo je prije dvije godine na Natječaju za javne potrebe u kulturi Grada Zagreba za jedan od projekta  zatražila potporu od 1000 kuna, da bi potom u prosincu 2009. godine kreirala 'Sve po 10 kuna. U najavi predstave zapisala je doslovno ovo:

Isprovocirana financijskim stanjem u kojem se nalazi moja profesija odlučujem se na plesnu produkciju ispod svakog budžetarnog nivoa. O kojim se ciframa radi možete naslutiti iz samog naslova projekta.

Ovaj projekt je posvećen svima onima koji posjeduju neka znanja koja nikome ne trebaju.

Svojim novim projektom, još znakovitijeg naslova - Ništa - Irma Omerzo u istraživanju iste teme ide još dalje, stoga službenoj najavi same autorice nije potrebno ništa dodati niti oduzeti:

"Mirno stajati teže je nego kretati se.", zapisao je Moshe Feldenkrais. I doista, baveći se trenucima u kojima se naizgled ne događa ništa, osjećala sam se kao kada sam prvi put zavirila kroz mikroskop i otkrila da toliko toga postoji, a čini se nevidljivim.

Ništa nije ništa, pogotovo kada traženje "ničega" postane zadatak za izvođače na sceni. U ovom projektu "ništa" je kvaliteta stanja tijela plesača iz kojega u svakom trenutku može nastati pokret, a kvalitetan i potentan je onaj pokret iz kojega se uvijek može vratiti u "nultu kvalitetu", dotičući punoću, gustoću i napetost naizgled banalnog, ispražnjenog "ničega".

"Ništa" je tek 62,5% ove plesne predstave, dok ostatak od 37,5% ne postoji, jer za toliko je ove godine MARMOT-u umanjen budžet. Stoga posebno zahvaljujem svim suradnicima koji su pristali na rad, unatoč neadekvatnim financijskim uvjetima!

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter