Login za korisnike

Velika velika zemlja Oz

Za sve male, a zašto ne i velike, fanove Čarobnjaka iz Oza, Osječko ljeto je pripremilo put po poločenoj žutoj cesti.

***

Kansas, Dorothy, Munchini, žuto popločena cesta, vještice, Toto, limeni čovjek, strašilo i lav, tetka Em i crvene cipelice. Nije teško pogoditi, radi se o svima dobro poznatoj i svima omiljenoj priči o čudesnom putovanju k čarobnjaku iz Oza. Ova fantastična dječja knjiga L. Franka Bauma tiskana je 1900. godine, no svima je mnogo vjerojatnije poznatiji film Victora Fleminga iz 1939. s Judy Garland u glavnoj ulozi. Ili... možda malo manje poznati, ali u svakom slučaju interesantni all-black film o Ozu iz 1978. redatelja Sidneya Lumeta u kojem ulogu Dorothy glumi Diana Ross, a ulogu strašila Michael Jackson. Ima ih još, naravno, ali o tome drugi put.

No, doživjela je Baumanova priča i mnoge kazališne adaptacije, pa je tako preživjela i Broadway, Royal Shakespeare Company i vrlo vjerojatno cijelu hordu adaptacija za kazališta dječjih pozornica.

Najveselijom pričom na svijetu ovo ljeto su se odlučili pozabaviti i Nina Mitrović koja je adaptirala priču za potrebu svoje predstave 'Velika, velika zemlja Oz' te redatelj Zlatko Sviben. U predstavi glume osim studenta glume i luktarstva Umjetničke akademije u Osijeku glume i glumci Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.

autorski tim
L. Frank Baumtekst
Zlatko Svibenredatelj
Nina Mitrovićtekst


Odgovori