Login za korisnike

Celebration

Nakon zajedničkog projekta ‘Pasijans’, realiziranog u suradnji sa Zagrebačkim plesnim ansamblom, Iztok Kovač vraća se u Zagreb slaviti.

***

 

Predstava 'Praznovanje' Iztoka Kovača, Andreje Rauch i Saše Podgoršeka koja gostuje u Zagrebačkom kazalištu mladih, zamišljena je kao proslava osnutka međunarodne skupine EnKnapGroup. EnKnapGroup, tj. EKG nastala je kao projekt koji bi okupio skupinu profesionalnih plesača s namjerom da se slovenskoj suvremenoj plesnoj sceni omogući razvitak i sustavno djelovanje, a pokretač mu je Iztok Kovač, čiji prijašnji radovi su se već mogli vidjeti pod sličnim imenom.

En-Knap je na natječaj slovenskog Ministarstva kulture prijavio trogodišnji pilot program kojem je cilj bilo stvoriti prvu profesionalnu plesnu skupinu, kao javnu instituciju od međunarodnog značaja. Na audiciji održanoj u svibnju pet godine, od prijavljenih dvjesto plesača, odabrao ih je pet (iz Slovenije, Slovačke, Velike Britanije i Turske) te oni čine okosnicu EnKnapGroup.

Proslava osnutka održana je 27. – 29. rujna 2007. u Ljubljani, a zanimljivost je da se u predstavi kao koreograf, uz već zapažene Iztoka Kovača i Andreju Rauch, pojavljuje i filmski redatelj Sašo Podgoršek.

Kao polazišnu točku, ‘Celebration’ uzima tekst Marcela Duchampa 'Kreativno stvaralaštvo' u kojem poznati konceptualni umjetnik piše: „Naposljetku, ni jedan kreativan uradak nikad nije napravio umjetnik sam, primatelj / promatrač prenosi taj čin u vanjski svijet i to razumijevajući i tumačeći unutarnji smisao, dodajući tako svoj doprinos kreativnom stvaralaštvu“. Tako i ova proslava nastaje u suradnji koreografa s plesačima, te na kraju, i s publikom, a tematski se autori poigravaju s trojstvom intimnosti (obitelji), javnosti (države) i svetosti (religije).


Odgovori