Login za korisnike

Labuđe jezero (Ruski carski balet)

U KD Lisinski gostuje Ruski carski balet, a izvode vjerojatno najpoznatiji bijeli balet ikad…

***

Prošlo ljeto su s Labuđim jezerom gostovali u pulskoj Areni, a sada u njihovoj izvedbu može uživati i zagrebačka publika. Ruski carski balet 1994. godine osnovali su Gedeminias Taranda, bivši solist Boljšoj teatra i Nikolai Anokhine, bivši solist trupe narodnih plesova Igora Moiseyeva.

 

Počasna direktorica je legendarna balerina Maja Pliseckaja koja je i inicirala osnivanje ansambla koji danas ima oko četrdeset članova educiranih u naboljim ruskim školama. Ansambl je gotovo neprestano na turnejama, ali istodobno repertoarno održavaju izvedbe u Novaya Opera Theatre u Moskvi.  Iako postavljaju uglavnom klasične balete, povremeno se bave i modernim plesom.

Labuđe jezero danas je možda i najpoznatiji bijeli balet ,ali davne veljače 1877. godine u moskovskom Boljšoj teatru, labudi nisu bili instantan hit. Upravo suprotno, zadao je Petru Iljiču Čajkovskom emocionalni udarac uzrokovan nerazumijevanjem publike, a i velikog dijela branše (kako sam izjavljuje – osjećao se posramljeno). Tek 27. siječnja 1895. godine u Marijinskom teatru, kada se u novoj verziji odlučilo drugačije pristupiti djelu, 'Labuđe jezero' afirmirano je kao balet koji će bez sumnje zauzeti relevantno mjesto u povijesti. No, cijela priča ipak je prekrivena tužnom koprenom s obzirom da Čajkovski nikad nije dobio prizanje kakvo zaslužuje – umro je 6. studenog 1893., kada planovi za revival nisu još bili pokrenuti. Jedina potvrda o uspjehu njegove glazbe bila je 1888. kada se u Pragu izvodio koncert njemu u čast. Između ostalih djela, tu je bio i drugi čin Labuđeg jezera, za kojeg je sam autor tvrdio da mu je najdraži i najkvalitetniji dio – što je publika u tom trenutku i prepoznala, i što je dokazalo mišljenje Čajkovskog koji je dobru glazbu smatrao temeljem dobrog baleta, dakle neovisnu o bilo kakvoj scenskoj produkciji.

Libreto su napisali Vladimir Begičev, upravitelj Carskih kazališta, te plesač Vasilij Geljcer, te je sve na kraju obradio Modest Iljič Čajkovski, skladateljev brat. Koreografiju nove verzije potpisali su Lav Ivanov te Marius Petipa (s kojim je, na veliko zadovoljstvo, Čajkovski radio i Trnoružicu), a Riccardo Drigo, dirigent baleta, umetnuo je neke skladbe sa skladateljevih Dječjih albuma klavirskih skladbi – i baletna legenda je rođena.

Ova legenda sastoji se od četiri čina, a priča je sljedeća: Veliki bal na dvoru. Mladom princu Siegfriedu je rođendan i prisiljen je odrediti koga će uzeti za ženu. Očajan jer se ne može vjenčati iz ljubavi, Siegfried bježi s dvora u šumu, te ugleda jato labuda. Vadi luk i strijelu i čeka da slete, no nakon što konačno jedan od labuda to učini, Siegfried shvati da je taj labud zapravo žena, te se momentalno u nju zaljubi. Žena se zove Odette, koju je zli čarobnjak Von Rothbart zarobio te začarao, tako da je preko dana labud, a preko noći žena. Ono što je može spasiti je iskrena ljubav, koju joj Siegfried izjavljuje, no u tom trenu se pojavljuje Von Rothbart. Siegfried ga želi ubiti, no Odette ga spriječava, govoreći, ako ubije Von Rothbarta prije nego se uklone čini, ona će zauvijek ostati labud. Siegfried se zatim vraća u dvorac, a Von Rothbart mu umjesto Odette podmeće svoju kćer Odile, koja je identična Odetti, no odjevena u crno. Siegfried objavljuje dvoru da je našao ženu, no u tom trenu shvati da to nije Odette. Odette je prokleta da zauvijek ostane labud, te tužni ljubavni par počini samubojstvo, bacivši se u jezero, kojeg čine suze njezinih roditelja. Von Rothbart umire, uništen ljubavlju i odanošću nesretnog para.

Labuđe jezero doživjelo je bezbroj izvedbi u raznim ansamblima diljem svijeta, ali i razne moderne verzije. Pa ste tako u našoj Videoteci mogli pogledati kako ovaj bijeli balet vide Matthew Bourne i Mats Ek.

autorski tim
Riccardo Drigodirigent
Gediminas Tarandakoreograf
Lav Ivanovkoreograf
Vasilij Geljcerautor libreta
Vladimir Begičevautor libreta
Victor Marius Alphonse Petipakoreograf
Petar Iljič Čajkovskiskladatelj


Odgovori

POVEZANE VIJESTI