Login za korisnike

Victor ili djeca na vlasti

Tekst iz 1928., a koji je, kažu, preteča teatra apsurda, u ZKM stiže u režijskoj viziji gosta iz BiH – Harisa Pašovića.

***

Drama Rogera Vitraca 1928. je u režiji Antonina Artauda praizvedena na sceni kazališta 'Alfred Jarry', i odmah slavno – propala.

Revalozirana je i postala popularna tek nakon što ju je na scenu 1962. postavio Jean Anouilh, a danas se smatra klasikom, pače 20 godina od Ionesca mlađom prethodnicom teatra apsurda.

Vodviljska komedija o odnosima djece i odraslih, postavlja pitanje tko je od njih stariji. U središtu je radnje po mnogo čemu poseban dječak, koji je 'visok gotovo kao odrasla osoba i sa samo 9 godina je spoznao svu istinu svijeta'. Njegov odnos s roditeljima, vršnjakinjom Esther i njezinom obitelji, suprotstavljen je kompleksnim međusobnim vezama svih odraslih, i naravno, vrlo licemjernih likova.

'Victor' je u ZKM stigao u dojmljivoj stiliziranoj scenografiji koju potpisuje hvaljena dizajnerska grupa NUMEN u suradnji s Ninom&Robertom, te u režiji bosanskog čovjeka za velike projekte i nekadašnjeg direktora MESS-a, Harisa Pašovića, koji je Vitracov tekst začinio političkim, multimedijalnim komentarima, i brojnim referencama na popularnu kulturu, uključujući i Spielbergov 'Specijalni izvještaj'.


Odgovori