Login za korisnike

Brak iz računa

Koloplet Čehovljevih kratkih komedija u Kerempuhu su povezali u predstavu o brakovima koje ne spaja ljubav nego račun.

***

Četiri Čehovljeve jednočinke svako malo dospiju na repertoar hrvatskih kazališta, a gotovo da nema godine u kojoj se nisu pojavile kao predložak glumačkih ispita na ADU.

O štetnosti duhana kraći je monolog u formi javnog predavanja u kojem Ivan Ivanovič Njukhina, "supruga gospođe koja vodi glazbenu školu i internat za djevojke". Njukhin započinje objašnjenjem kako je gospođa supruga inzistirala da održi predavaje o štetnim učincima duhana iako je on sam pušač. Potom poziva sve one u publici koji nisu spremni za suho, znanstveno predavanje da odmah otiđu, o potom odgađa bavljenje ajavljennom temom i zapravo priča o svojoj dominantnoj supruzi.

Prosidba se bavi dogovorenim brakovima između pripadnika bogatih obitelji, a koji nastaju kako bi se povećalo obiteljsko imovno stanje. Bogati Ivan Vasiljevič Lomov, prosi 25-godišnju kći svog dugogodišnjeg bogatog susjeda, Stjepana Stjepanoviča Čubukova, Nataliju Stjepanovnu. Dvoje svađalica na kraju se ipak vjenča i nastaavi sretno živjeri u svađi.

Medvjed je pak priča o u udovici Popovoj kojoj u nenajavljeni posjet stiže jedan od vjerovnika pokojnog supruga - Smirnov. Nakon svađi pa čak i dvoboja, par će se na kraju zaljubiti.

Svadba čija je tema jasna iz naslova, izrodila je i rusku poslovicu 'U Grčkoj se može naći sve', a kao odgovor na repliku iz komada - 'Ima li u Grčkoj lavova?'.

Ova je četiri naslova u cjelinu za kazalište Kerempuh povezao redatelj Dražen Ferenčina.


Odgovori