Naslovnica > PREDSTAVE > Brak iz računa

Brak iz računa

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Koloplet Čehovljevih kratkih komedija u Kerempuhu su povezali u predstavu o brakovima koje ne spaja ljubav nego račun.
autorski tim funkcija
Rajko Pavlićkoreograf
Mirjana Zagoreckostimograf
Marko Juragaasistent redatelja
Anton Pavlovič Čehovautor teksta
Miljenko Sekulićscenograf
Dražen Ferenčinaredatelj
Olivije Marečićoblikovanje svjetla

Četiri Čehovljeve jednočinke svako malo dospiju na repertoar hrvatskih kazališta, a gotovo da nema godine u kojoj se nisu pojavile kao predložak glumačkih ispita na ADU.

O štetnosti duhana kraći je monolog u formi javnog predavanja u kojem Ivan Ivanovič Njukhina, "supruga gospođe koja vodi glazbenu školu i internat za djevojke". Njukhin započinje objašnjenjem kako je gospođa supruga inzistirala da održi predavaje o štetnim učincima duhana iako je on sam pušač. Potom poziva sve one u publici koji nisu spremni za suho, znanstveno predavanje da odmah otiđu, o potom odgađa bavljenje ajavljennom temom i zapravo priča o svojoj dominantnoj supruzi.

Prosidba se bavi dogovorenim brakovima između pripadnika bogatih obitelji, a koji nastaju kako bi se povećalo obiteljsko imovno stanje. Bogati Ivan Vasiljevič Lomov, prosi 25-godišnju kći svog dugogodišnjeg bogatog susjeda, Stjepana Stjepanoviča Čubukova, Nataliju Stjepanovnu. Dvoje svađalica na kraju se ipak vjenča i nastaavi sretno živjeri u svađi.

Medvjed je pak priča o u udovici Popovoj kojoj u nenajavljeni posjet stiže jedan od vjerovnika pokojnog supruga - Smirnov. Nakon svađi pa čak i dvoboja, par će se na kraju zaljubiti.

Svadba čija je tema jasna iz naslova, izrodila je i rusku poslovicu 'U Grčkoj se može naći sve', a kao odgovor na repliku iz komada - 'Ima li u Grčkoj lavova?'.

Ova je četiri naslova u cjelinu za kazalište Kerempuh povezao redatelj Dražen Ferenčina.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter