Login za korisnike

Grk Zorba

Jedan od najljepših primjera grčkog sirtaki plesa možete pogledati u planetarno popularnoj priči o filozofijama veselog Grka Zorbe – ovoga puta u baletnoj verziji.

***

Nikos Kazantzakis, jedan od najprevođenijih grčkih pisaca i filozofa, 1946. izdaje roman Grk Zorba, koji postaje momentalni klasik, a postiže uspjeh i na filmu i u kazalištu, jer 1964. godine redatelj Michael Cacoyannis snima istoimeni film s Anthonyem Quinnom u glavnoj ulozi, a broadwayski mjuzikl se penje na scenu već četiri godine kasnije.

Na istoimeni balet se čekalo još 20 godina, ali s obzirom na živopisnost i originalnost glazbe skladatelja Mikisa Theodorakisa, koja je ujedno bila i soundtrack za film, bilo bi zapravo nevjerojatno da se sve to nije pretočilo i u suvremenu plesnu koreografiju koju je osmislio Lorca Massine i koja je konačno u kolovozu 1988. ugledala svjetlo dana.

Priča o Amerikancu koji dolazi na grčki otok Kretu i upoznaje starog, ali hedonistički nastrojenog Grka Zorbu ponešto se prilagodila za potrebe baletne forme, ali i dalje prati, u dva čina, nekoliko različitih odnosa, prvenstveno onaj novopridošlog Johna i grka Zorbe, zatim ljubavnu vezu između Johna i Marine, te Marine i Yorgosa čije ljubavne izljeve Marina ne prihvaća. Zorba se, opet, veže za Hortensu, koja naposljetku umire. Marina također nestaje iz Johnovog života, te dvojica prijatelja odlučuju pobijediti tugu, čime drugim no – plesom!

Ovaj nezaboravni moderni baletni klasik možete pogledati u sklopu programa 9. Zlatnog lava u Umagu i to u izvedbi Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora

autorski tim
Nikos Kazantzakisautor teksta
Mikis Theodorakisskladatelj
Lorca Massinekoreograf

izvođači
Alenka Ribič LauferMarina
Anton BogovJohn
Edward Clug Yorgos
Marina KrasnovaHortense
Matjaž MarinYorgos
Sergiu MogaZorba
Tanja BaronikMarina

Odgovori

POVEZANE VIJESTI