Naslovnica > PREDSTAVE > Gospodična Julia

Gospodična Julia

VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Gospođica Julija iz Prešernovog gledališča u Kranju dolazi na ljetovanje u Umag.
autorski tim funkcija
Marinka Poštrakdramaturg
Drago Cerkovnikoblikovatelj svjetla
Ana Kržišnikdramaturg
Johan August Strindbergautor teksta
Alan Hraniteljkostimograf
Gregor Fonprevoditelj
Mateja Koležnikprevoditelj
Mateja Koležnikredatelj
Katarina Bistrović - Darvašasistent redatelja
Mitja Vrhovnik Smrekarskladatelj
Ivo Knezovićscenograf
izvođači uloge
Vesna JevnikarGospodična Julija

Gospođica Julija drama je švedskog književnika Augusta Strindberga objavljena 1888., a prvi put izvedena 1889. To je jedna od najizvođenijih jednočinki ikad, a radnja se događa jedne noći u jednoj prostoriji. Pratimo događaje vezene uz tri lika iz različitih društvenih slojeva, aristokratkinju Juliju, njezinog slugu Jeana i kuharicu Kristinu, Jeanovu zaručnicu.

Zaplet započinje Ivanjske noći kada na burnoj proslavi na imanju Julijinog oca, zajedno završe Julia i sluga Jean. Julia i Jean sukobljavaju se na svim razinama, bore se za spolnu i društvenu nadmoć. Drama završava Julijinim samoubojstvom. Uz izrazite naturalističke elemente drame kao što su spolna i staležska uvjetovanost likova, u drami postoje naznake tek nadolazećih kazališnih pravaca simbolizma i ekpresionizma.

Predstavu je režirala Mateja Koležnik, slovenska redateljica koja je diplomirala na Akademiji za kazalšte, film i televiziju u Ljubljani s predstavom 'Rođendan Hardolda Pintera' (1990.)

Dobitnica je nagrade 'Prešernovog sklada', slovenske nagrade za postignuća u kulturi za režiju predstava 'Noževi u kokošima' i 'Proslava', obje izvedene u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani 2001. godine. Dobitnica je i velike nagrade 'Borištnikovega srečanja' za predstavu 'Noževi u kokošima'. Osim u Sloveniji gdje režira u Slovenskom narodnom kazalištu u Ljubljani, hrvatskoj publici poznata je po režijama predstava 'Kako je Tonkica kupovala kruh' (Mala Scena), Lom (Gavella), Elektri pristaje crnina (HNK Zagreb).

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE