Login za korisnike

Gospodična Julia

Gospođica Julija iz Prešernovog gledališča u Kranju dolazi na ljetovanje u Umag.

***

Gospođica Julija drama je švedskog književnika Augusta Strindberga objavljena 1888., a prvi put izvedena 1889. To je jedna od najizvođenijih jednočinki ikad, a radnja se događa jedne noći u jednoj prostoriji. Pratimo događaje vezene uz tri lika iz različitih društvenih slojeva, aristokratkinju Juliju, njezinog slugu Jeana i kuharicu Kristinu, Jeanovu zaručnicu.

Zaplet započinje Ivanjske noći kada na burnoj proslavi na imanju Julijinog oca, zajedno završe Julia i sluga Jean. Julia i Jean sukobljavaju se na svim razinama, bore se za spolnu i društvenu nadmoć. Drama završava Julijinim samoubojstvom. Uz izrazite naturalističke elemente drame kao što su spolna i staležska uvjetovanost likova, u drami postoje naznake tek nadolazećih kazališnih pravaca simbolizma i ekpresionizma.

Predstavu je režirala Mateja Koležnik, slovenska redateljica koja je diplomirala na Akademiji za kazalšte, film i televiziju u Ljubljani s predstavom 'Rođendan Hardolda Pintera' (1990.)

Dobitnica je nagrade 'Prešernovog sklada', slovenske nagrade za postignuća u kulturi za režiju predstava 'Noževi u kokošima' i 'Proslava', obje izvedene u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani 2001. godine. Dobitnica je i velike nagrade 'Borištnikovega srečanja' za predstavu 'Noževi u kokošima'. Osim u Sloveniji gdje režira u Slovenskom narodnom kazalištu u Ljubljani, hrvatskoj publici poznata je po režijama predstava 'Kako je Tonkica kupovala kruh' (Mala Scena), Lom (Gavella), Elektri pristaje crnina (HNK Zagreb).

autorski tim
Marinka Poštrakdramaturg
Drago Cerkovnikoblikovatelj svjetla
Ana Kržišnikdramaturg
Johan August Strindbergautor teksta
Alan Hraniteljkostimograf
Gregor Fonprevoditelj
Mateja Koležnikprevoditelj
Katarina Bistrović - Darvašasistent redatelja
Mitja Vrhovnik Smrekarskladatelj
Ivo Knezovićscenograf

izvođači
Vesna JevnikarGospodična Julija

Odgovori

POVEZANE VIJESTI