Search
Close this search box.

Svečana večera u pogrebnom poduzeću

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Groteskna drama Ive Brešana napisana je još 1979., a na daske zagrebačke Komedije stiže 29 godina kasnije u režiji Zorana Mužića.
autorski tim funkcija
Ivo Brešanautor teksta
Zoran Mužićredatelj

Svečana večera u pogrebnom poduzeću, uz Hamleta u selu Mrduša Donja, jedna od najvećih dramskih uspješnica Ive Brešana, prvi put je izdana u zbirci 'Groteskne tragedije' (1979.), a zanimljivo je da je praizvedbu imala u poljskom Lodzu. Hrvatsku premijeru dočekala je tek 5. studenoga 1982. na sceni HNK Split, u režiji Božidara Violića, da bi mjesec dana kasnije bila postavljena i u zagrebačkoj Gavelli u režiji Dine Radojevića.


Svečana večera... u izvedbi ansambla HNK Split, r: Božidar Violić

I večera i poduzeće iz naslova smješteni su u malo dalmatinsko mjesto, negdje na obali, a u koje stiže povratnik, Amerikanac hrvatskog podrijetla koji je 'preko bare' navodno zaradio čitavo bogatstvo. U nadi da će od povratnika iskamčiti 'kapitalnu investiciju' u 'lokalne resurse', ali prije svega u vlastite džepove, hotelom u kojem je odsjeo kreće se prava mala procesija lokalnih moćnika. Predvodi ih direktor pogrebnog poduzeća, Murina, a u stopu ga prate direktor hotelskog kompleksa Kozlina i predsjednik mjesne zajednice Bajdo. Amerikanac Gršković odlučuje kupiti grobnicu talijanske obitelji Della Scala čiji sin Michelangelo još uvijek navodno luta svjetskim bespućima, a sklapanju tog 'posla stoljeća' žestoko se protivi Mikac, čovjek koji sve upozorava da zbog vlastite pohlepe čine grešku ogromnih razmjera... Uskoro to postaje jasno i ostalima, jer se stvari ne odvjaju onako kako je planirano...

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE