Login za korisnike

Tartuffe

Na Danima satire bit će izveden ‘Tartuffe’ Jeana Baptista Poquelina – Moliera, u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta i režiji Egona Savina.

***

Tartuffe je varalica koji se uspijeva uvući u imućnu obitelj bogatog ali naivnog Orgona. Orgon misli da je Tartuffe jako pobožan i moralno ispravan čovjek, no on je zapravo lažno pobožan i gramziv manipulator, a u Orgonovoj obitelji to ne vide samo Orgon i njegova majka Pernel. Čitava obitelj uvjerava Orgona da je u krivu, no Orgon slijepo vjeruje Tartuffu, tako da mu prepisuje kuću i obećaje ruku svoje kćeri. Orgonova žena Elmira i sin Damis sakupe dovoljno dokaza protiv Tartuffa, no Orgon im ne vjeruje sve dok na kraju Elmira ne zamoli Orgona da se sakrije ispod stola dok Tartuffe i ona razgovaraju te se Tartuffova prevara otkriva. Sve sretno završava, kralj raskida Tartuffov ugovor o posjedovanju svih Orgonovih imanja, a Tartuffa policajac odvodi u zatvor.

Moliere je imao velikih problema zbog toga djela. Prva tri čina 'Tartuffa' su premijerno prikazana 1664. godine pred kraljem Lujem XIV, na svečanosti u Versaillesu. Komedija još nije napisana ni izvedena do kraja, a već Družba presvetog oltarskog sakramenta zabranjuje sve izvedbe, no Moliere dovršava komediju, te je izvodi i čita u privatnim kućama. Poznati klasicistički teoretičar Boileau staje na Molierovu stranu i posvećuje mu pohvalne stihove, no 'Tartuffe' je svejedno bio zabranjen do 1667.godine kada se afera nastavlja. Moliere tada izvodi 'Varalicu', ublaženu verziju 'Tartuffa', no ubrzo stiže sudska zabrana, a pariški nadbiskup prijeti ekskomunikacijom svima koji će gledati ili izvoditi to djelo. Kralj je na ratištu u Flandriji i ne može glumačkoj družini pružiti zaštitu. Izvedba 'Tartuffa' napokon je dozvoljena 1669. godine i djelo doživljava veliki uspjeh.

Tek nedavno premijerno prikazan u domovini, JDP-ov 'Tartuffe' bavi se, kako kaže redatelj Egon Savin, zarazom kolektivnog ludila, ekstremizmom koji je najveće zlo što može pogoditi prostodušne, naivne i dobronamjerne ljude, a kako to izgleda, zagrebačka publika može provjeriti na Danima satire.

autorski tim
Božo Koprivicadramaturg
Sima Pandurovićprevoditelj
Miodrag Tabačkiscenograf
Ljiljana Mrkić Popovićlektor
Jelena Stokućakostimograf
Egon Savinredatelj
Jean-Baptiste Poquelin Molièreautor teksta

izvođači
Anita MančićDorina, Marijanina prijateljica
Boris IsakovićOrgon, Elmirin suprug
Danijela ŠtajfeldMarijana, Orgonova kći, zaljubljena u Valera
Dragan MićanovićTartuffe, lažni pobožnjak
Marko BaćovićKleant, Orgonov šurak
Marko JanketićLaurent
Nikola VujovićValer, zaljubljen u Marijanu
Nionela TarićFlipota, služavka gđa Pernelle
Radovan VujovićDamis, Orgonov sin
Sloboda MićalovićElmira, Orgonova žena
Slobodan TešićG. Loyal, sudski stražar
Svetlana BojkovićGospođa Pernelle, Orgonova majka

Odgovori