Naslovnica > PREDSTAVE > Tartuffe

Tartuffe

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Na Danima satire bit će izveden 'Tartuffe' Jeana Baptista Poquelina - Moliera, u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta i režiji Egona Savina.
autorski tim funkcija
Božo Koprivicadramaturg
Sima Pandurovićprevoditelj
Miodrag Tabačkiscenograf
Ljiljana Mrkić Popovićlektor
Jelena Stokućakostimograf
Egon Savinredatelj
Jean-Baptiste Poquelin Molièreautor teksta
izvođači uloge
Anita MančićDorina, Marijanina prijateljica
Boris IsakovićOrgon, Elmirin suprug
Danijela ŠtajfeldMarijana, Orgonova kći, zaljubljena u Valera
Dragan MićanovićTartuffe, lažni pobožnjak
Marko BaćovićKleant, Orgonov šurak
Marko JanketićLaurent
Nikola VujovićValer, zaljubljen u Marijanu
Nionela TarićFlipota, služavka gđa Pernelle
Radovan VujovićDamis, Orgonov sin
Sloboda MićalovićElmira, Orgonova žena
Slobodan TešićG. Loyal, sudski stražar
Svetlana BojkovićGospođa Pernelle, Orgonova majka

Tartuffe je varalica koji se uspijeva uvući u imućnu obitelj bogatog ali naivnog Orgona. Orgon misli da je Tartuffe jako pobožan i moralno ispravan čovjek, no on je zapravo lažno pobožan i gramziv manipulator, a u Orgonovoj obitelji to ne vide samo Orgon i njegova majka Pernel. Čitava obitelj uvjerava Orgona da je u krivu, no Orgon slijepo vjeruje Tartuffu, tako da mu prepisuje kuću i obećaje ruku svoje kćeri. Orgonova žena Elmira i sin Damis sakupe dovoljno dokaza protiv Tartuffa, no Orgon im ne vjeruje sve dok na kraju Elmira ne zamoli Orgona da se sakrije ispod stola dok Tartuffe i ona razgovaraju te se Tartuffova prevara otkriva. Sve sretno završava, kralj raskida Tartuffov ugovor o posjedovanju svih Orgonovih imanja, a Tartuffa policajac odvodi u zatvor.

Moliere je imao velikih problema zbog toga djela. Prva tri čina 'Tartuffa' su premijerno prikazana 1664. godine pred kraljem Lujem XIV, na svečanosti u Versaillesu. Komedija još nije napisana ni izvedena do kraja, a već Družba presvetog oltarskog sakramenta zabranjuje sve izvedbe, no Moliere dovršava komediju, te je izvodi i čita u privatnim kućama. Poznati klasicistički teoretičar Boileau staje na Molierovu stranu i posvećuje mu pohvalne stihove, no 'Tartuffe' je svejedno bio zabranjen do 1667.godine kada se afera nastavlja. Moliere tada izvodi 'Varalicu', ublaženu verziju 'Tartuffa', no ubrzo stiže sudska zabrana, a pariški nadbiskup prijeti ekskomunikacijom svima koji će gledati ili izvoditi to djelo. Kralj je na ratištu u Flandriji i ne može glumačkoj družini pružiti zaštitu. Izvedba 'Tartuffa' napokon je dozvoljena 1669. godine i djelo doživljava veliki uspjeh.

Tek nedavno premijerno prikazan u domovini, JDP-ov 'Tartuffe' bavi se, kako kaže redatelj Egon Savin, zarazom kolektivnog ludila, ekstremizmom koji je najveće zlo što može pogoditi prostodušne, naivne i dobronamjerne ljude, a kako to izgleda, zagrebačka publika može provjeriti na Danima satire.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter