Search
Close this search box.

Liliom (os)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Predstavu o seksu bez zaštite, neuspješnim pljačkama, krvavim samoubojstvima, te neočekivanim povratcima iz smrti u život režira Nina Kleflin u HNK Osijek.
autorski tim funkcija
Amela Vilićkostimograf
Ferenc Molnárautor teksta
Robert Torreoblikovatelj zvuka
Osman Arslanagićscenograf
Nina Kleflinredatelj
Aleksandar Mondecaroblikovatelj svjetla

Drama Liliom autorova je scenska adaptacija njegove vlastite pripovjetke Uspavanka. Nastao 1909. po narudžbi, Liliom je ujedno i najpoznatija drama Ferenca Molnára, koju je u svijetu dodatno proslavila adaptacija u mjuzikl Carousel, autorskog dvojca Rodgers & Hammerstein.

U središtu je radnje Liliom, nasilan i svadljiv upravitelj vrtuljaka koji se zaljubi u Julku, mladu sluškinju. Kad oboje ostanu bez posla, a Julka otkrije da je trudna, Liliom potajno pristane zajedno s prijateljem Ficsúrom, kriminalcem, sudjelovati u pljački a kako bi se domogao novaca potrebnih za uzdržavanje djeteta. Pljačka se pretvara u katastrofu, iz koje Ficsúr uspjeva pobjeći dok se Liliom ubija kako ne bi bio uhapšen i nakon smrti biva poslan u Čistilište. Šesnaest godina kasnije, dozvoljeno mu je da se vrati na Zemlju na jedan dan kako bi učinio neko dobro djelo za svoju kći, sad već tinejdžerku, a koju nikad nije upoznao…

Liliom je 12 godina nako praizvedbe s velikim uspjehom postavljen i na Broadwayu, a u njegovoj drugoj obnovi 1940. također u New Yorku, glavne su uloge igrali Burgess Meredith i Ingrid Bergman. Uz niz filmskih adaptacija, 1945. Richard Rodgers i Oscar Hammerstein II napisali su Carousel, glazbenu adaptaciju drame, koja je odmah postala jedan od velikih klasika glazbenog kazališta.

'Liliom' je u Hrvatskoj prvi put igran 1916. u Varaždinu, a posljednji put na repertoaru nekog od domaćih kazališta bio je 2004. u režiji Larrya Zappije na sceni HNK Split.

U HNK Osijek, premijerno ga režira Nina Kleflin.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE