Search
Close this search box.

Posljednja noć Giacoma Casanove

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Monodramu Stefana Massinija koja je odnijela najviše talijansko priznanje za najbolji tekst mladog autora kazalište 'Komedija' praizvest će i prije premijere u domovini.
autorski tim funkcija
Stefan Massiniautor teksta
Mario Mattia Giorgettiredatelj
Boris B. Hrovatdramaturg
Boris B. Hrovatprevoditelj
Dinka Jeričevićscenograf
Doris Kristićkostimograf
izvođači uloge
Ljubo Zečević

Posljednja noć Giacoma Casanove (ono što preostaje od moga dana), kazališna partitura za glumca solista nastala je prema tekstu mladog talijanskoga dramatičara Stefana Massinija. Ta je monodrama 2004. godine u Italiji dobila najviše prizananje za dramski tekst mladoga autora, a to je Nagrada Predsjednika Republike Italije. Predstava će biti praizvedena u kazalištu Komedija, a talijanska premijera iste se očekuje tek na jesen.

U ovoj predstavi poznatog zavodnika i pustolova Giacoma Casanovu susrećemo u češkom dvorcu Duxu, gdje ima formalnu titulu knjižničara i provodi svoju zadnju zimu. Kroz razgovor s imagirnim sugovornikom (možda sa slugom, možda sa Smrću) prisjeća se svog života: djetinjstva u Veneciji, gdje je spašen od smrti, bijega iz tamnice Piombi, boravka u Parizu i drugim eurposkim prijestolnicama, raznih ljubavnih avantura, susreta s velikanima toga vremena. U češkom dvorcu Casanova se osjeća prezrenim i odbačenim.

Ovu monodramu izvodi Ljubo Zečević i njome obilježava 30. obljetnicu umjetničkoga rada i 25. godišnjicu stalnoga angažmana u GK Komediji. Ljubo Zečević rođen je u Zadru 1958.godine, 1983.diplomirao je na današnjoj ADU, i ubrzo postao član ansambla GK 'Komedije'. Osim brojnih uloga sudjelovao je u fimskoj verziji Stoppardove drame 'Rozencrants i Guildenstern su mrtvi' koju je režirao sam Tom Stoppard, te je često glumio u predstavama Jiřija Menzela.

Predstavu 'Posljednja noć Giacoma Casanove ' režira talijanski redatelj Mario Mattia Giorgetti, koji 1961. diplomirao u milanskome Piccolo Teatru kao glumac i redatelj.

Do sada je režirao oko 50 predstava, među kojima je na scenu postavljao drame Becketta, Ionesca, Camusa, Mrozeka, Ortona... Četiri godine djelovao je kao umjetnički ravnatelj Teatra Olimpico u Vicenzi te je snimio nekoliko dugometražnih filmova za RAI.Od 1984. godine glavni je urednik poznatog talijanskog kazališnog časopisa 'Sipario'. Režirao je na Brodwayu, te je u New Yorku upravljao Festivalom talijanskoga kazališta.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE