Login za korisnike

Posljednja noć Giacoma Casanove

Monodramu Stefana Massinija koja je odnijela najviše talijansko priznanje za najbolji tekst mladog autora kazalište ‘Komedija’ praizvest će i prije premijere u domovini.

***

Posljednja noć Giacoma Casanove (ono što preostaje od moga dana), kazališna partitura za glumca solista nastala je prema tekstu mladog talijanskoga dramatičara Stefana Massinija. Ta je monodrama 2004. godine u Italiji dobila najviše prizananje za dramski tekst mladoga autora, a to je Nagrada Predsjednika Republike Italije. Predstava će biti praizvedena u kazalištu Komedija, a talijanska premijera iste se očekuje tek na jesen.

U ovoj predstavi poznatog zavodnika i pustolova Giacoma Casanovu susrećemo u češkom dvorcu Duxu, gdje ima formalnu titulu knjižničara i provodi svoju zadnju zimu. Kroz razgovor s imagirnim sugovornikom (možda sa slugom, možda sa Smrću) prisjeća se svog života: djetinjstva u Veneciji, gdje je spašen od smrti, bijega iz tamnice Piombi, boravka u Parizu i drugim eurposkim prijestolnicama, raznih ljubavnih avantura, susreta s velikanima toga vremena. U češkom dvorcu Casanova se osjeća prezrenim i odbačenim.

Ovu monodramu izvodi Ljubo Zečević i njome obilježava 30. obljetnicu umjetničkoga rada i 25. godišnjicu stalnoga angažmana u GK Komediji. Ljubo Zečević rođen je u Zadru 1958.godine, 1983.diplomirao je na današnjoj ADU, i ubrzo postao član ansambla GK 'Komedije'. Osim brojnih uloga sudjelovao je u fimskoj verziji Stoppardove drame 'Rozencrants i Guildenstern su mrtvi' koju je režirao sam Tom Stoppard, te je često glumio u predstavama Jiřija Menzela.

Predstavu 'Posljednja noć Giacoma Casanove ' režira talijanski redatelj Mario Mattia Giorgetti, koji 1961. diplomirao u milanskome Piccolo Teatru kao glumac i redatelj.

Do sada je režirao oko 50 predstava, među kojima je na scenu postavljao drame Becketta, Ionesca, Camusa, Mrozeka, Ortona... Četiri godine djelovao je kao umjetnički ravnatelj Teatra Olimpico u Vicenzi te je snimio nekoliko dugometražnih filmova za RAI.Od 1984. godine glavni je urednik poznatog talijanskog kazališnog časopisa 'Sipario'. Režirao je na Brodwayu, te je u New Yorku upravljao Festivalom talijanskoga kazališta.

autorski tim
Stefan Massiniautor teksta
Mario Mattia Giorgettiredatelj
Boris B. Hrovatdramaturg
Dinka JeričevićDinka Jeričevićscenograf
Doris Kristićkostimograf

izvođači
Ljubo Zečević

Odgovori