Search
Close this search box.

Tri praščića

GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Poznata bajka o tri praščića u lutkarskoj izvedbi za koju je lutke i scenografiju napravila Breda Varl.
autorski tim funkcija
Leo Škaroorkestracija
Olga Glavinascenski pokret
Ana Gladovićanimacija
Mirna Simsiganimacija
Roma Erceganimacija
Ivana Višićanimacija
Breda Varlscenograf
Jovica Škaroskladatelj
Petar Ivaniševićoblikovatelj svjetla
Filip Glavinaoblikovatelj zvuka
Breda Varlautor lutaka
Natalija Vicićadaptacija teksta
Ana Pirićasistent redatelja
Ratko Glavinaredatelj
Braća Grimmautor teksta

Predstava 'Tri praščića' splitskog kazališta 'Licem u lice' nastala je prema dramatizaciji istoimene bajke braće Grimm. Zanimljivo je da je Walt Disney 1933. napravio kratki animirani film prema toj bajci za kojeg je dobio Oscara.

Sadržaj priče je uglavnom svima poznat, no mi ćemo ga ipak ovdje ponoviti. Nakon što ih je majka poslala u svijet tri praščića su morali sagraditi sebi kuće. Prvi praščić napravio je kuću od slame, ali je vuk puhao i puhao u nju dok se nije raspala. Drugi praščić izgradio je kuću od grančica, no vuk je i nju otpuhao. Dva praščića brzo su se sakrila kod trećeg koji je marljivo radio i napravio kuću od cigle. Vuk je počeo puhati, ali kuću nije mogao otpuhati, pokušao je prevariti praščiće i ući im kroz dimnjak, no oni su u kaminu naložili vatru i pristavili kotao vruće vode, vuk kroz dimnjak upada u kotao vruće vode, a prašćići se spase.

U dramatizaciji Natalije Vicić praščići imaju imena i zanimanja, dakle jedan se zove Šiško i glazbenik je, drugi je Rico, sportaš, a treći, Mudri, je graditelj. Uz neizostavnog Vuka, autorica je u predstavu uvela jedan novi lik, novinarku Koku.

Kreatorica lutaka i scenografije je slovenska autorica Breda Varl, koja je magistrirala u Pragu na Katedri za alternativni i lutkarski teatar na Akademiji lijepih umjetnosti, a od 2003. je direktorica i umjetnička voditeljica 'Lutkovnog gledališća Maribor'.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE