Login za korisnike

Ljubav je bol

Pitanjima o ljubavi i boli prema motivima Noëla Cowarda, za virovitičko kazalište pozabavio se Draško Zidar.

***

Noël Coward, poznati britanski dramatičar, glumac, redatelj, skladatelj i tekstopisac, svoje je cinične stavove često propagirao upravo komedijama o muško-ženskim odnosima, tj. o nemogućnosti da oni budu jednostavni, bezbolni i dugotrajni.

Jedan od tih tekstova je i 'Private lives', nastao 1930., na čijoj praizvedbi su glavne uloge odigrali sam autor i njegova česta partnerica Gertrude Lawrence, za koju je Coward i napisao tu ulogu. Navodno je dramu zamislio putujući oko svijeta i napisao u samo četiri dana, oporavljajući se u jednom šangajskom hotelu od gripe koju je zaradio na putovanju.

U Cowardovoj drami se bivši supružnici, oboje ponovno svježe oženjeni/udani, za druge osobe, naravno, nađu u nezavidnoj situaciji – za novi medeni mjesec rezervirali su sobe tik do bivšeg bračnog druga, a da stvar bude gora, nisu baš ni sigurni da im više nije stalo do 'bivših'...

Što je ponukalo Draška Zidara da se osamdeset godina kasnije i sam pozabavi istim problemom? Autor tvrdi da ga je zanimao jaz između ljubavi kao dosadne i predvidljive, odnosno burne do usijanja, ili, kako sam kaže, 'Ova predstava ima zadatak pokazati nam jednu posebnu vrstu ljubavi, ljubav koja boli. To je „apsolutna“ ljubav koja ne pozanaje granice, kompromise i dogovore. Ljudi koji „ boluju“ od te vrste ljubavi ne mogu jedno bez drugoga, ali ako su zajedno duže od pola sata obavezno izbije svađa oko najmanje sitnice, gluposti, a vrlo često završi fizičikim obračunom.......i mirenjem u vatrenom zagrljaju ...što god to značilo.

autorski tim
Vanda Grbakostimograf
Mario Nađizbor glazbe
Draško Zidarautor adaptacije
Damir Gvojićoblikovatelj svjetla
Noël Cowardautor predloška

izvođači
Goran KošiEdo
Igor GolubVjeko
Snježana Lančić Prpić Zlatica
Vlasta GolubRužica

Odgovori