Search
Close this search box.

Gargantuovske pripovijesti

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Prema motivima 'Gargantue i Pantagruela' Françoisa Rabelaisa, a u režiji gosta iz Poljske, u Sisku igraju 'Gargantuovske pripovjesti'...
autorski tim funkcija
François Rabelaisautor teksta
Ivan Koprivčevićeditor glazbe
Andrzej Sadowskiredatelj
Andrzej Sadowskiscenograf
Željko Nosićkostimograf
izvođači uloge
Damir BorojevićGargantua, Epistemon
Davor SvedružićBabica, Panurg
Duško ModrinićĐak, Her Trippa, Triboulet, Ksenoman
Goran MalusPripovjedač
Helena KalinićRunjavo Škrabalo, Božanstvena boca
Igor GolubVeležder, Pantagruel
Kristina KrepelaGargamela, Gospođa, Mrcinjaš, Bakbuka
Ljubo ZečevićNapržica, Taumast, Brat Ivan, Kružnjak
Ronald ŽlaburPripovjedač

François Rebelais (1494.-1553.) jedan je od najznačajnijih predstavnika francuske renesansne književnosti. Neko vrijeme bio je redovnik, prvo franjevac, pa benediktinac, studirao je medicinu, arheologiju, botaniku i arhitekruru u Rimu. Obavljao je liječničku službu i bio profesor anatomije u Lyonu.

Roman Gargantua i Pantagruel se sastoji od pet knjiga, prvu knjigu 'Herojska djela i priče velikog Pantagruela ' objavio je 1532.godine i drugu 'Život Gargantuin' (1534.) pod pseudonimom Maistre Alcofribas Nasier. Treću (1547) i četvrtu (1552) objavio je pod svojim imenom, za petu se pretpostavlja da je nije dovršio nego je netko drugi to učinio prema njegovim nacrtima, objavljena je 1562.godine.
Gargatua i Pantagruel fantastičan je roman u kojem su opisane pustolovine obitelji divova Gargatua i njegovoga sina Pantagruela, roman je inspiriran pučkim legendama i romanom nepoznatoga autora 'Velike i neocijenjive kronike'. Uz mnogo zabave i smijeha Rebelais izriče sarkastičnu kritiku srednjovjekovnoga shvaćanja života.

U izvedbi GK Sisak i režiji poljskog redatelja Andrzeja Sadowskog pratimo događaje vezane uz ovu neobičnu obitelj iz perspektive prederenesansne putujuće glumačke družine. Glavni motiv za stvaranje ove predstave bilo je vino i osjećaj pripitosti koji se provlači tokom cijele izvedbe. Kazališna družina prikazuje najzanimljivije zgode iz života Pantagruela koje su u predstavi prikazane kronološkim redom, no u Rebelaisovim djelima nisu. Sam François Rebelais prikazan je autoironično u liku nekonvencionalnoga svećenika Ivana. Putujuća kazališna družina prikazala je i autorovo poznavanje antičke književene baštine.
U predstavi postoje pripovijedači koji vode kroz Rebelaisov svijet: Goran Malus i Ronald Žlabur, Pantagruela igra Igor Golub, a Gargantuu Damir Borojević, ženske likove glume Kristina Krepela i Helena Kalinić.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE