Login za korisnike

Mrtvački ples

Klasik naturalizma, vjerojatno najpoznatiji danse macabre na svijetu, u Sfumato interpretaciji na Festivalu malih scena.

***

Kazališni laboratorij Sfumato osnovali su 1989. ugledni bugarski redatelji i kazališni pedagozi, Margareta Mladenova i Ivan Dobčev. Njihova namjera bila je oduprijeti se konvencionalnom, mrtvačkom kazalištu, koje svoju misiju završava onoga trenutka kada predstava izađe pred publiku. Predstave s njihova repertoara plod su dugotrajnog, radioničkog procesa rada, u kojem se kroz istraživanje konkretnog teksta ili teme pokušava osvijestiti čin stvaranja, osloboditi zatomljene energetske i duhovne potencijale, te vratiti kazalište u sferu rituala, kao posrednika između kaotičnih iskustava i kozmičkih načela.

Sa svojim projektima, u koje redovito uključuje umjetnike i izvođače mlađih naraštaja, Sfumato je gostovao na brojnim svjetskim festivalima, a njihovo Crno runo, bila je pobjednička predstava 8. Festivala malih scena. Kazalište Sfumato danas ima status državnog kazališta - laboratorija, a njegov stalni dom u širem središtu Sofije prerastao je u međunarodni centar za istraživanje, stvaranje i prezentaciju.

Mladenova i Dobčev prepoznatljivi su po radu na ciklusima povezanih predstava, kroz koje se temeljitije proučavaju pojedine teme, opusi ili umjetničke biografije. Predstava Mrtvački ples, dio je trodijelnog projekta U Damask, vezanog uz život i djelo švedskog pisca Augusta Strindberga.

Napisana 1901., drama 'Mrtvački ples' bizarna je slika odnosa između ostarjelog vojnog časnika i njegove žene, u čiju se otočku osamu, ispunjenu mržnjom, uključuje treća osoba. Margarita Mladenova je s troje glumaca pretvorila tu dramu u poetičnu scensku fresku, u kojoj se isprepliću elementi naturalističkog kazališta, oniričke fantazmagorije i teatra apsurda.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI