Search
Close this search box.

Pinokio (ibm)

NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Poznata priča Carla Collodija o drvenom lutku čiji nos raste kad laže ima i svoju lutkarsku varijantu.
autorski tim funkcija
Carlo Collodiautor teksta
Zoran Mužićredatelj

Danas vjerojatno najpoznatiji po istoimenom Disneyevom animiranom filmu iz 1940., drveni lutak talijanskog pisca Carla Collodija već godinama je vrelo inspiracije za brojne kazališne, filmske, i druge prilagodbe.

Priča o pustolovinama lutka kojem nos raste kad laže počinje tako što majstor Gepetto, koji silno želi imati djecu, napravi iz komada drveta Pinokija, lutka, kojeg Gepetto odgaja kao vlastito dijete. Pinokio više od svega želi biti obični dječak, a bijeg od kuće odvest će njega, a posljedično i Gepetta u neobične pustolovine.

Da bi pružio nezahvalnom Pinokiju sve što želi, Gepetto će provesti noć u zatvoru, prodati svoj jedini kaput, te živjeti na brodu u trbuhu morskog psa, dok će Pinokio gotovo do samog kraja upadati iz nevolje u nevolju – bit će opljačkan, malo će nedostajati da bude upotrijebljen za paljenje vatre, a iz mnogih nevolja vadit će ga Vila koja ga je na početku i oživjela.

No kao u svakoj bajci, Pinokio će se popraviti te početi raditi kako bi uzdržavao bolesnog Gepetta, a Vila će mu uzvratiti dobrotu...

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE