Bloody Niggers!

VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Prve predstava na repertoaru ovogodišnjeg FFRIK-a ima primarno političke i aktivističke ciljeve, kao i cijeli Groupov kolektiv,i to po tekstu Dorcya Rugamba i u režiji Jacquesa Delcuvelleria.
autorski tim funkcija
Dorcy Rugambaautor
Younouss Diallokoncept
Younouss Dialloadaptacija
Jacques Delcuvellerieredatelj
Pierre Etienneskladatelj

Ovogodišnji Festival Frankofonog internacionalnog kazališta, odnosno FFRIK-a ipak otvara Bloody Niggers!, nakon što je nesuđenoj alžirskoj skupini Vent de Sable odbijen zahtjev za vizu.

No, kako bilo da bilo, Bloody Niggers! svakako je zanimljiv početak. Radi se o inicijativi Groupov, odnosno o umjetnicima različitih disciplina i nacionalnosti koji trenutačno slove kao jedna od najinventivnijih belgijskih kazališnih skupina, i čiji uradci su često naglašeno političke prirode. Pa tako i ovaj, napravljen po tekstu Dorcya Rugamba, pisca, glumca i redatelja, koji je osobno doživio strahote ruandskog genocida 1994. i koji je potom napustio Ruandu te postao član Groupova na njihovom projektu Rwanda 94., čija je svjetska turneja trajala pet godina, a poslije čega sudjeluje i u projektu Petera Brooka Tierno Bokar.

Njegov tekst za tri izvođača dotiče se općih pitanja nametanja jednog naroda i nacionalnosti drugome, pa tako za to crpe inspiraciju iz Afrike, četrdesetak godina nakon stjecanja svoje nezavisnosti, istrebljenja Indijanaca, XX. stoljetnog genocida itd., i to u trenutku kada teroristički napadi, džihad i pitanje Boga koji nemilosrdno i pogubno utječe na političke izbore ponovno postaje glavna preokupacija današnjeg svijesti.

Predstavu je režirao Jacques Delcuvellerie, umjetnički ravnatelj i utemeljitelj Groupov kolektiva, a kako sami najavljuju ono što je njihov cilj jest ono što se događa kada umjetnost i aktivizam udruže snage.

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI