Galeb

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nakon predstave Ana Karenjina, mladi ruski redatelj Vasilij Senjin, ponovno se vratio u okrilje Zagrebačkog kazališta mladih, ovog puta s 'Galebom' A. P. Čehova.
autorski tim funkcija
Čedo Pricaprevoditelj
Vasilij Senjinredatelj
Vasilij Senjinscenograf
Anton Pavlovič Čehovautor teksta
Doris Kristićkostimograf
izvođači uloge
Damir ŠabanEvgenij Sergejevič Dorn, liječnik
Doris Šarić - KukuljicaIrina Nikolajevna Arkadina, udana Trepljov, glumica
Jadranka ĐokićNina Mihajlovna Zarjecnaja, djevojka, kći bogatog vlastelina
Jasmin TelalovićSemjon Semjonović Medvjedenko, učitelj
Katarina Bistrović - DarvašMaša, Ilijina kći
Krešimir MikićKonstantin Gavrilović Trepljov, Irinin sin
Marica VidušićKuharica
Milivoj BeaderIlija Afanasjevic Šamrajev, poručnik u miru, upravitelj Sorina
Nadežda Perišić - RadovićSobarica
Sreten MokrovićBoris Aleksejevič Trigorin, pisac
Urša RaukarPolina Andrejevna, Ilijina žena
Zoran ČubriloPetar Nikolajević Sorin, Irinin brat

Senjin, koji je posljednji put odlučio napraviti sam samcat, uz režiju, i dramatizaciju Ane Karenjine, možda si je ovoga puta zadao malo manji posao. Ipak, Čehovljev Galeb, vjerojatno najzanimljivija od njegovih velikikih drama, govori upravo o kazalištu, jazu između mlade i stare generacije, ljubavi prema umjetnosti i ljudskoj slobodi, ali u velikoj dvorani ZKM-a, postavljena je izrazito – tradicionalno!
Čehovljava drama u četri čini bavi se poznatom glumicom Arkadinom koja sa svojim ljubavnikom Trigorinom dolazi na imanje svoga bolesnoga brata Sorina. Trepljov, sin Arkadine odlučuje postaviti predstavu, u nadi da pronađe novi teatarski oblik, koji pomalo podsjeća na simbolizam, zbunjuje Arkadinu koja očigledno nema razumijevanja za pokušaje svoga sina. U predstavi glumi Nina, mlada djevojka sa susjednog imanja kojoj se Trepljov pokušava svidjeti, pa joj jednom prilikom poklanja i usmrćenog galeba, kojeg je sam upucao, no Nina ostaje zgrožena. Ninu, ipak, opčini Trigorin, koji ispriča kako postoje paralele u odnosu života mlade djevojke poput nje i usmrćenog galeba kojeg joj je Trepljov poklonio, za kojeg se saznaje da je pokušao ubojstvo, no metak mu je samo okrznuo glavu.
Iako se Arkadina želi vratiti u Moskvu, Trigorin je moli da ostanu još malo, no ona ga na kraju uspijeva nagovoriti. Nina i Trigorin se zadnji put prije njegovog odlaska sastaju, ona mu poručuje kako je odlučila postati glumica i dogovaraju se kako će se sastati u Moskvi. Zadnji čin događa se dvije godine kasnije. Trigorin i Nina imali su dijete zajedno, no ono je umrlo, a Trigorin se vratio Arkadini. Nina je putovala okolo s drugorazrednom glumačkom skupinom, i sada dolazi Trepljovom da bi mu sve to ispričala. Drama završava tragično, saznaje se vijest da se Trepljov ustrijelio.

U ZKM-u, u ulozi Arkadine možete vidjeti Doris Šarić-kukuljicu, Trepljova glumi Krešimir Mikić, Ninu Jadranka Đokić, Trigorina Sreten Mokrović, Sorina Zoran Čubrilo. Redatelj, a ovog puta i ponovno u duploj ulozi, kao i scenograf nalazi se Vasilij Senjin, a kostimografkinja je Doris Kristić.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE