Login za korisnike

Balon

Je li ispuhani balon još uvijek balon? Za koga i zašto glumac igra svoju ulogu? To su neka od pitanja koja postavlja nova Exitova predstava u režiji Mislava Brečića, prema tekstu Mate Matišića.

***

Balon je predstava nastala u koprodukciji Teatra 2000 i Teatra EXIT nakon prilično dugog kreativnog procesa koji se nastavlja i nakon premijere. Riječ je o vrsti rada u nastajanju, iako proizlazi iz fiksnog teksta koji je napisao Mate Matišić.

Predstava se fokusira na poziciju glumca u kazališnom mehanizmu kao onu centralnu, istražuje vrste iluzija kroz koje glumac prolazi ne bi li se na kraju susreo s točkom od koje je krenuo – samim sobom. Ispituju se vrste glumačkih identiteta i kako se pozicija glumca formira s obzirom na njegovu društveno-političku ulogu. Miješaju se razine stvarnosti, pripovijedanje kao forma glumčeva iskazivanja i njegova potencijalno katarzična učinkovitost.

U službenoj najavi, redatelj predstave kaže: U tijesnom prostoru vanjskih okolnosti glumac se isprva odaziva zamolbi, a naknadno i prisili društva: on mora stvarati prizore, a iluzije koje pritom nastaju sve više nalikuju životu koji živi, u igri uske zavisnosti i preklapanja, sve do stupnja neodjeljivosti. Unutarnji motiv i društvena funkcija glumca tako mijenjaju mjesta poput uzroka i posljedice gdje snagom uzgona probuđenog osjećanja za dobrobit drugog, izranja Balon.

autorski tim
Boris Greinerdizajn promotivnih materijala
Miljenko Ričkovićtehnička potpora
Mislav Vinkovićmajstor rasvjete
Nemanja Nikolićvideoanimacija
Sanja Prnjakfotografija
Radomir Sarađenfotografija
Tomislav Baotićmajstor rasvjete
Nebojša Paunkovićglazbeni suradnik
Lana Debanoblikovanje zvuka
Tajana Gašparovićdramaturg
Mislav Brečićredatelj
Mirjana Zagoreckostimograf
Stanko Kovačićskladatelj
Irma Omerzokoreograf
Mate Matišićtekst

izvođači
Ana Maras Harmander
Branka Trlin
Judita Franković
Krešimir Mikić
Ksenija Marinković
Vilim Matula

Odgovori