Login za korisnike

Ma and Al

Nova premijera Ivice Buljana nastaje na tragu istraživanja Salingera i Koltèsa, započetog u predstavi ‘Sallinger’ koja je premijerno izvedena ljetos na Zadru snova.

***

Kao što smo već pisali, Koltès se u jednom periodu života bavio radovima kultnog američkog predstavnika tzv. proze u trapericama J.D.Salingera.  Stoga nije neobično da je Ivica Buljan odlučio upravo ta dva autora spojiti i u novoj predstavi, u kojoj kao likove također možete prepoznati Salingerovu disfunkcionalnu obitelj Glass.

Obitelj Glass, koju u ovom slučaju predstavljaju Ma and Al, tj. Buljanovi omiljeni izvođači Senka Bulić i Marko Mandić, vidimo kroz tri monologa - performancea, izvučena iz Salingerove novele te Koltèsova komada, a teme kojima se predstava bavi sežu od smrti djeteta, raspada porodice, američke demokracije, rata u Vijetnamu, odnosa klasičnog i suvremenog teatra, umjetnosti i ratovanja, do nemogućnosti komunkacije između djece i roditelja. One ujedno organiziraju logiku scenske montaže.

Prostor izvedbe je organiziran kroz svjetlosne otoke, obilježene samo fragmentarnim rekvizitima, a izvedba, kako kažu autori, u ‘glumačku histeriju’ naslovnog para, uvlači i gledatelje, koje izvođači individualno kontaktiraju, mole za pomoć, i uključuju u igru.

Izvođeči također s vremena na vrijeme, osim što kroz predstavu mijenaju uloge, uskaču i u ulogu gledatelja, promatrajući zajedno s ostatkom publike što radi onaj drugi, te tako svjedoče odvijanju radnje, koja se pripovijeda u osnovnim crtama fabule.

Predstava je nastala u suradnji Kazališta Hotel Bulić te Mini teatra.

autorski tim
Ana Savić Gecankostimograf
Ivica Buljanredatelj
Slaven Toljscenograf
Mitja Vrhovnik Smrekarskladatelj

izvođači
Marko Mandić
Senka Bulić

Odgovori