Inoče

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Uz 130. godišnjicu rođenja autora po kojem je kazalište dobilo ime, u GK Joze Ivakića izvest će se njegove 'Inoče'.
autorski tim funkcija
Joza Ivakićautor teksta
Himzo Nuhanovićredatelj
Himzo Nuhanovićautor adaptacije
Ivica Zupkovićscenograf

Književnik i redatelj Joza Ivakić rođen je 1879. u Vinkovcima. Bio je priznati književnik te kazališni redatelj, radio je kao dramaturg prvo u osječkom, a zatim u zagrebačkom HNK te kao profesor na Državnoj glumačkoj školi (1921.-1929.) Kao književnik najpoznatiji je po kraćim proznim formama, najbolje se snalazio u humorističnim ili satiričnim žanrovima, a kao dramatičar pokušavao se naslanjati na tradiciju pučkih igrokaza. Njegova su djela ukotvljena u tradicijske i kulturne običaje rodnog kraja, a često bave socijalnim problemima.

Drama 'Inoče' smatra se jednim od najuspjelijih autorovih djela, a u vrijeme kad je napisana, u jeku Prvog svjetskog rata, bila je to suvremena priča o slavonskim ženama. Inočama se nazivaju dvije žene istog muškarca.

'Inoče' su praizvedene u zagrebačkom HNK 1918., a za ovu ih je izvedbu preradio Himzo Nuhanović koji je ipak pokušao zadržati osnovnu prepoznatljivost Ivakićeva rukopisa te strukturu drame, pogotovo u govornom dijelu u kojem je zadržana šokačka vinkovačka ikavica kakvom se govorilo u Ivakićevo doba. Nuhanović potpisuje i režiju drame koja će na scenu vinkovačkog kazališta dovesti tridesetak izvođača – profesionalnih glumaca, amatera te članova Kulturno-umjetničkog društva 'Šumari'. KUD 'Šumari' je, osim što je zaslužan za glazbeno-plesni dio predstave, posudio kazalištu i dio nošnji, dok je za scenografiju zadužen ravnatelj kazališta Ivica Zupković.

Kazalište planira predstavu na ljeto publici ponuditi i u ambijentalnoj varijanti.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE