Naslovnica > PREDSTAVE > Mačak u čizmama

Mačak u čizmama

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Na Sceni Gorica najpametniji mačak na svijetu naći će se u lutkarskoj predstavi za djecu.
autorski tim funkcija
Zagorka Živkovićkoreograf
Braća Grimmautor teksta
Mario Lekoautor songova
Zvonko Festiniredatelj
Igor Karlićskladatelj
Olivije Marečićoblikovatelj svjetla
Vesna Balabanićlikovno oblikovanje

Priča počinje ovako... stari mlinar umire, a njegova tri sina dijele nasljedstvo među sobom. Nakon što su starija braća dobila mlin i zemlju, najmlađi među njima očajava jer je od oca dobio samo jednog mačka. No, to nije običan mačak! Mačak nosi čizme poput gospodina, može govoriti, i vrlo je snalažljiv. On ne dopušta mladom gospodaru da kuka nad svojom sudbinom i smišlja plan kako da se mladić obogati. Uz pomoć vlastitog lukavstva i malo sreće, mačak uvjerava kralja da je siromašni mlinarev sin zapravo grof od Karabasa.

Jednoga dana, mačak primijeti kralja i njegovu kćer kako se voze u kočiji. Istoga trena naredi mladiću da skine odjeću i uđe u rijeku, a zatim krene dozivati pomoć jer su njegovog gospodara, grofa od Karabasa opljačkali. Kralj zaustavlja kočiju i odijeva mladića, a zatim ga poziva u vlastitu kočiju. Mladić ostaje očaran princezom, a i ona se preko ušiju zaljubi u njega. Lukavi mačak u čizmama nastavlja svoj plan kako bi mladića učinio bogatim i sretnim, te na prijevaru otima dvorac strašnom čarobnjaku i poziva kralja i njegovu kćer u posjet...

Ovu veselu priču koja i danas oduševljava djecu, napisao je francuski pisac Charles Perrault još u 17. stoljeću. Drugu verziju priče u 19. stoljeću objavljuju braća Grimm i od tada je ona jedna od najljepših i najpopularnijih klasičnih priča za djecu.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE