Search
Close this search box.

Za dobra stara vremena

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Prvi hrvatski jukebox mjuzikl s hitovima Novih fosila oživjet će Milenu, Sašu i Tonku.
autorski tim funkcija
Željka Ogrestaautor libreta
Željka Ogrestaproducent
Tomislav Modrićglazbeni producent
Rajko Dujmićautor songova
Rajko Dujmićskladatelj
Larisa ( Lipovac ) Navojeckoreograf
Mario Kovačredatelj

U glazbenu školu na zagrebačkom Cvjetnom trgu, početkom osamdesetih, dolazi nova direktorica Tonka, koja kao revnosna članica partije želi napraviti veliku priredbu na koju bi pozvala sve "drugove" i tako se dodvorila vlasti.  Tonka, ambiciozna usidjelica, ne može odoljeti vremešnom profesoru Reiseru. Ana, najbolja učenica glazbene škole kojoj se smiješi stipendija u Moskvi, zaljubljena je u talentiranog i pomalo lijenog Sašu. On obožava nogomet i živi s mamom Milenom, čistačicom u glazbenoj školi. Mileni, udovici posvećenoj svojem sinu, za oko je zapeo dobroćudni neženja, kvartovski policajac Pero. Uz njih, tu je još i prohrvatski nastrojen profesor Friščić, čangrizavi profesor harmonije koji ne podnosi režim i pokušava skupiti novac ne bi li kupio novi auto.

Libretističke se uloge prihvatila Željka Ogresta, a prema već prokušanom broadwayskom receptu bit će i producentica prvog hrvatskog jukebox mjuzikla (mjuzikl čiji su songovi hitovi popularnih izvođača) s glazbom hitovima Novih fosila. Filmska adaptacija mjuzikla Mamma Mia poharala je  kino-blagajne, a brojevi iz nove Foxove serije Glee, u kojem  srednjoškolski zbor prerađuje nove i stare hitove,  ne skidaju se s iTunesovih top-lista, što je pokazatelj da publika obožava rearanžirane hitove uklopljene u jednostavni dramski kalup.

U mjuziklu Za dobra stara vremena priča se plete oko ljubavi, a pozadinu čine redovi pred trgovinama, vožnja par-nepar, redukcije struje i derbiji Zvezda - Dinamo. Hitove Fosila preradio je glazbeni producent Tomislav Modrić, a na listu songova ušlo je dvadeset Dujmićevih uradaka: Reci mi tiho, tiše, Šu-šu, Milena, Ne može mi ništa cijeli svijet, Tonka, Moj prijatelj Anu ljubi, Sanjaj me, Ključ je ispod otirača, Sedam dugih godina,Pazi da ne nazebeš, Košulja plava, Ja još te volim, Dobre djevojke, Bilo mi je prvi put, E, moj Saša,  Najdraže moje, Šuti moj dječače plavi, Da te ne volim, Ja sam za ples i Za dobra stara vremena.

Redateljske se palice prihvatio Mario Kovač, koji o zaraznosti Dujmićevih hitova kaže: "Najsmiješnije od svega je što nakon probe odem DJ-irat u Močvaru, a u glavi pjevušim Nove fosile. Prijatelji su mi već zabrinuti."

Dujmić je u tridesetogodišnjoj karijeri napisao 1821 pjesmu, a s njim na čelu Novi Fosili postali su najtiražnija grupa bivše Jugoslavije. Željka Ogresta počela je novinarsku karijeru na Stojedinici, a publika je pamti po emisijama Duoptrija, Željka Ogresta i gosti, te zadnjem radu, Piramidi.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE