Naslovnica > PREDSTAVE > Jalta, Jalta (os)

Jalta, Jalta (os)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Neka cijeli ovaj svijet još sja u suncu...
autorski tim funkcija
Dženisa Medvedec Pecotićkostimograf
Alfi Kabiljoskladatelj
Milan Grgićautor libreta
Ika Škomrljkostimograf
Osman Arslanagićscenograf
Nina Kleflinredatelj
Dinko Bogdanićkoreograf
Mladen Tutavacdirigent
Aleksandar Mondecaroblikovatelj svjetla

Trideset i osam godina prošlo je od praizvedbe Jalte, Jalte u zagrebačkom kazalištu Komedija i do danas ona se prometnula u najpopularniji i najizvođeniji hrvatski mjuzikl. Taj status potvrdit će 7. prosinca kada će postati prvo kazališno djelo izvedeno u ogromnom prostoru novoizgrađene Arene Zagreb. Za one koji vole vidjeti sve verzije, isti će mjuzikl, ali u drugoj postavi, imati svoju premijeru ni dvadeset dana ranije u produkciji osječkog HNK.

Autor glazbe je Alfi Kabiljo koji je, usprkos nebrojenim skladateljskim, dirigentskim i aranžerskim angažmanima tijekom duge karijere, najpoznatiji upravo po ovom mjuziklu. Pokojni Milan Grgić u libretu je iskoristio povijesni politički događaj kao atraktivnu pozadinu za toplu i duhovitu priču koja ozbiljno propituje ljudsku gramzljivu i svađalačku narav, ali ipak završava optimističnim pogledom u budućnost. Čvrsta vjera u čovjeka i bolje sutra čine ovo djelo dugovječnim i uvijek aktualnim, pogotovo u teškim vremenima.

U ukrajinskom ljetovalištu Jalti po završetku Drugog svjetskog rata sastali su se Roosevelt, Staljin i Churchill kako bi miroljubivim i kompromisnim putem dogovorili novi svjetski poredak. Grgić se ipak ne bavi političkim vođama, već njihovom poslugom. I dok se njihovi gazde trude podijeliti svijet na svestrano zadovoljstvo,  tri sobara – Larry, Griša i Stanley – imaju poteškoće dogovoriti se oko podjele male zelene livade na Antarktiku i jedne grane za vješanje rublja. Njihove razmirice pokušat će pomiriti nadstojnica Nina, a naposljetku će politički lideri ponuditi idealno rješenje: neka livada ostane bez vlasnika, a jednoga dana kada se više nećemo opterećivati s tim što je čije možda je posjetimo svi zajedno.

Redateljica Jalte, Jalte u osječkom HNK je Nina Kleflin, dirigent Mladen Tutavac, koreograf Dinko Bogdanić, a glavne uloge tumačit će pjevači Ljiljana Čokljat, Davor Radić, Ladislav Vrgoč i Dali Mor.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=Fi_oIDlwrgk]
Jalta live @ Lisinski 2000.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE