Naslovnica > PREDSTAVE > Čokolada

Čokolada

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jedan od čovječanstvu najomiljenijih okusa pleše u predstavi Studija za suvremeni ples.

Čokolada je, ako niste znali, ne samo jedan od najpoznatijih, najproširenijih i najprodavanijih prehrambenih proizvoda, već i jedan od najstarijih. Arheološki nalazi o kultivaciji zrna kakaovca, od kojeg se čokolada proizvodi, smještaju se u vrijeme Olmeca, najstarije meksičke civilizacije, a u doba Maja i Azteca, čokolada, odnosno Xocoatl, već je bila omiljeno piće plemstva. Maje su imale čak i boga čokolade, a astečki je vladar Montezuma napitak od čokolade ponudio španjolskom moreplovcu Hernanu Cortesu, koji je zrna kakaovca, kao i recepte za pripravke od čokolade, donio u Europu.

U Europi su je počeli pripravljati na španjolskom dvoru, da bi se kasnije proširila i na ostale dvorove, a španjolski redovnici koji su je prvi pripremali također su odgovorni i za slatkoću čokolade, jer su je američki starosjedioci pili gorku, s dodacima poput vanilije ili čilija. Nakon dvorova, u 19.st. krenula je i industrijska proizvodnja, a sve o tome kako se čokolada radi, od branja kakaovca, do srebrnom folijom omotanih pločica na policama, kao i o povijesti različitih čokoladnih poslastica, možete saznati u predstavi Studija za suvremeni ples.

Koreografkinja predstave nastale po knjizi Irene Sertić 'Xocoatl - Priča o čokoladi' je Desanka Virant, redateljica je Nana Šojlev, a osim plesača SSP-a, u ulozi Meštra ceremonije pojavljuje se Dražen Bratulić.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter