Login za korisnike

Zlatni danci

Pedesetu godišnjicu postojanja Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka slavi postavljanjem na scenu teksta jedne od svojih sugrađanki, Jagode Truhelke.

***

Jagoda Truhelka pisala je na prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće, a iako je tijekom svog relativno dugog života (doživjela je devedeset i tri godine) pisala mnogo i često, baveći se temama koje se protežu od opisa gradova u kojima je stanovala do problema ženskih prava, bračnih normi i društvenih stereotipa vremena u kojem je živjela, ostala je poznata kao najvažnija autorica za djecu prve polovice dvadesetog stoljeća nakon Ivane Brlić Mažuranić.

Najpoznatija je upravo po prozi sakupljenoj u zbirci 'Zlatni danci' u kojoj opisuje djetinjstvo i odrastanje u Osijeku. Riječ je o trilogiji sastavljenoj od: Naslovnih priča (1918.), Gospinih trešanja (1943.) te Crnih i bijelih dana (1944.), a radnja obrađuje obiteljsku atmosferu građanskog društva Osijeka s kraja prošlog stoljeća. Truhelka, koja je osim po književnom, bila poznata i po pedagoškom radu, često je svoje pedagoške principe ugrađivala u priče koje je pisala, pa su tako i ‘Zlatni danci’ nadahnuti prosvjetiteljskom zadaćom njenog učiteljskog zvanja, no isto tako je i u ovoj trilogiji najviše zaokupljena ženskim likovima koje detaljno oslikava.

Predstavu je prilagodila za scenu i režirala Dubravka Crnojević- Carić koja s autoricom, a i glumačkom podjelom, dijeli iskustvo odrastanja u Osijeku. Iako prvotno zamišljena kao mjuzikl, predstava se odmakla od početne ideje, no to ne znači da je glazba u potpunosti izostala, nego su neke pjesme, koje kao skladatelj potpisuje Ivica Murat, (p)ostale dio predstave. Priča je podijeljena je na četiri godišnja doba, prostorom dominiraju “gore” i “dolje”, tj. nebo i tlo, a predstava je zamišljena kao razglednica - pogled na kratke slike doživljaja, fiksirane trenutke, bilješke – vanjskih, ali i unutarnjih prostora Grada.

autorski tim
Jagoda Truhelkaautor
Dubravka Crnojević-Carićdramatizacija
Iva Peter - Draganscenski pokret
Dražen Golubićdigitalna animacija
Ivica Muratskladatelj
Milan Kovačevićoblikovatelj svjetla
Barbara Bourekkostimograf
Miljenko Sekulićscenograf

izvođači
Aleksandra ColnarićMajka
Areta ĆurkovićBaka
Đorđe DukićĆiro
Inga ŠarićAnica
Ivica LučićOtac
Snježana IvkovićDragoš
Zvjezdana BučaninKristina

Odgovori

POVEZANE VIJESTI