Login za korisnike

The Lastmaker

Posljednja ikad premijera jedne od najpoznatijih grupa predstavnica novog kazališta.

***

Goat Island, američka grupa s dvadesetogodišnjim djelovanjem za svoju posljednju premijeru odabrala je Zagreb. Česti zagrebački gosti (nekoliko su puta gostovali na Eurokazu), ovaj se put predstavljaju s izvedbom namjerno dvosmislena imena 'The Lastmaker'.

Pripreme za predstavu započeli su u Turskoj, u istanbulskoj Aji Sofiji, a fascinirala ih je upravo povijest prenamjena te građevine – od crkve, preko džamije, do muzeja. A kad su saznali da slična priča prati i zagrebačku Džamiju, tj. današnji Dom likovnih umjetnika, Zagreb je, kažu, postao logičan izbor za residence i premijeru.

Međutim, kako je Goat Island poznat po tome da na svakoj predstavi radi i do dvije godine, čime postaje jasna brojka od devet predstava koliko su ih proizveli u dosadašnjoj karijeri, predstava je osim u Zagrebu pripremana na još pet mjesta, kod sljedećih koprodukcijskih partnera: Chicago Cultural Center (siječanj 2006.), Nuffield Theatre u Lancasteru (Velika Britanija), Chelsea Theatre u Londonu (kolovoz i rujan 2006.), Alfred ve dvoře u Pragu (siječanj 2007.) i Museum of Contemporary Art u Chicagu (kolovoz 2007.).

Predstava se, kroz način svojstven Goat Islandu, a to je izmjenjivanje vizualnih/ prostornih slika, i govorenih ulomaka tekstova te osebujni rječnik plesnih i pješačkih pokreta koji od izvođača iziskuje ekstreman fizički napor, bavi temama putanje i rastanka, na svojevrstan način sažimajući dvadesetogodišnje iskustvo zajedničkog rada.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI