Search
Close this search box.

Ciao Lucio

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Talijanska drama riječkog HNK svoju publiku daruje predstavom u spomen na jednu od najvećih talijanskih pjevačkih legendi.
autorski tim funkcija
Bruno Nacinovichautor
Bruno Nacinovichredatelj
Laura Marchigautor
izvođači uloge
Alba Nacinovich
Alida Delcaro
Bruno Nacinovich
Elvia Nacinovich
Joško Serdarevićglazbenik - bubnjevi i udaraljke
Laura Marchig
Lucio Slama
Mladen Lenac Geroglazbenik - klavijature i harmonika
Valter Veljakglazbenik - bas

Zajednicu Talijana kojoj je primarno namijenjen ovaj glazbeno-izvedbeni kolaž zasigurno ne treba upoznavati s likom i djelom Lucia Battistija. Za ostale zainteresirane, radi se o jednom od najpopularnijih i najutjecajnijih pop-rock glazbenika u Italiji.

Rođen u malom gradu Poggio Bustone, Battisti kao dijete seli s obitelji u Rim gdje kao mladić započinje svoj glazbeni put. Kao samouki gitarist najprije svira u bendu I campioni s tada poznatim pjevačem Tonyjem Dallarom te skuplja iskustva i utjecaje u Engleskoj i Njemačkoj. Na uspon njegove karijere utječe suradnja s francuskom producenticom Christine Leroux i posebice s talijanskim tekstopiscem Giuliom Rapettijem Mogolom. Upravo se to razdoblje njegove karijere, suradnja s Mogolom u kasnim šesdesetim i sedamdesetim godinama, ispostavilo kao najuspješnije i ono zbog kojeg postao omiljen među talijanskom publikom. Tih godina nastaju njegovi najpoznatiji hitovi: "Il mio canto libero", "Emozioni", "La canzone del sole"...

Krajem sedamdesetih seli u Los Angeles, ali njegovi inozemni pokušaji nikad nisu urodili ni približnom popularnošću kakvu je imao u domovini. Ovaj pjevač i skladatelj bio je skromne i nenametljive prirode zbog koje održavao vrlo malo javnih nastupa te je, nakon što se oženio, objavio kako više neće održavati koncerte niti davati intervjue. Početkom osamdesetih raskinuo je suradnju s Mogulom i glazbi pristupio na eksperimentalniji način zbog čega zadnji albumi ne spadaju u najpopularniji dio njegovog opusa. Umro je od raka 1998. godine u Milanu.

Gledatelje 'glazbenog kolaža', kako ga autori zovu, kroz život i djelo Lucia Battistija provest će Bruno Nacinovich koji je zadužen za režiju, izbor glazbe te ravnanje bendom, plus izvođači Alida Delcaro, Lucio Slama i Toni Plešić. Premijera na koju je ulaz slobodan održat će se u riječkom HNK, 9.11. u 19 sati, a u narednih pet dana predstava će gostovati u Koperu, Puli, Poreču i Umagu.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE