Login za korisnike

Monster Tamer

Monster Tamer predstava je nastala suradnjom četvoro koreografa povezanih programom Beyond Front@, a svoju hrvatsku premijeru imat će u novootvorenom Zagrebačkom plesnom centru.

***

Dance Exploration Beyond Front@ projekt je pet europskih partnera, uključujući i domaći nam Hrvatski institut za pokret i ples, a kojim se potiče i podupire produkcija i prezentacija suvremenog plesa za umjetnike i publiku u graničnim područjima sjeveroistočne Hrvatske, jugoistočne Austrije, sjeveroistočne Slovenije i zapadne Mađarske.

U sklopu tog projekta nastala je i predstava Monster Tamer, a koja je u jednu cjelovečernju predstavu spojila koreografe iz Austrije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske, kao i četvero plesača iz istih zemalja, oko zajedničke teme – straha.

Stephanie Cumming, austrijska plesačica i koreografkinja, suosnivačica umjetničkog kolektiva Liquid Loft, svoju je koreografiju zasnovala na materijalu iz horor filmova sedmadesetih, koji se često čini više komičnim nego strašnim, te preispituje ideju da nas strahovi mogu obuzeti bez obzira na njihov uzrok.

Domaće snage predstavlja Mirjana Preis koja se bavi čudovištem u svakom od nas te pitanjem što se događa kad to čudovište ne možemo zadržati. Također postavlja pitanja koliko dobro možemo ukrotiti sebe ili nekog drugog i koja je cijena takvog kompromisa.

Maja Delak, slovenska plesačica i koreografkinja, osnivačica Zavoda EMANAT, te bivša članica En-Knap ansambla, svoj je rad predstavila jedno rečenicom – Ljudi koji se ničeg ne boje ne mogu se ukrotiti.

Završni dio potpisuje mađarski koreograf  Gerzson Péter Kovács čiji se autorefleksivni rad bavi propitivanjem umjetničkih i teatarskih normi, ali i sloboda.


Odgovori